- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů - nevyhověl každý čtvrtý
Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.
U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.
Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.
Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců - zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.
Přehled nevyhovujících vzorků:
Název výrobku |
Země původu, dodavatel |
Parametr |
Stanovená hodnota |
Deklarovaná hodnota |
Kaškaval kravský údený |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko. |
NaCl |
1,88 g/100 g |
1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 - 1,6) g/100 g |
Gouda mladá plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
NaCl |
3, 0 g/100 g |
1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 - 2,2) g/100 g |
Cheddar Red 50+ |
Nizozemí |
NaCl |
2,15 g/100 g |
1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 - 1,86) g/100 g |
Gouda "stará" plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
Sušina |
69,1 % ± 1,5 % (68,1 - 70,1) % |
75% |
Bluedino Gouda |
Polsko |
NaCl |
1,6 g/100 g |
1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 - 1,50) g/100 g |
Eidam 250 g, Bluedino |
Polsko |
Sušina |
55,0 % ± 1,5 % (54,2 - 55,8)% |
57% |
Mature CHEDDAR |
Velká Británie |
Sušina |
60,4 % ± 1,5 % (59,5 - 61,3)% |
62% |
Ementaler |
Polsko |
Tuk v sušině |
42,4 % ± 3 % (41,1 - 43,7) % |
min. 45 % |
Gouda mladá, plátky |
Nizozemí |
Sušina |
58,3 % ± 1,5 % (57,4 - 59,2)% |
62,5% |
Gouda 48+, uleželá |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko) |
NaCl |
2, 12 g/100 g |
1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 - 1,68) g/100 g |
LYE CROSS FARM Mild Cheddar |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie |
NaCl |
2, 88 g/100 g |
1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 - 2,16) g/100 g |
Milkana Classic - plotučný zrající sýr |
Francie |
NaCl |
1,69 g/100 g |
1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 - 1,52) g/100 g |
Milbona Gouda, 200 g |
Nizozemí |
NaCl |
2,65 g/100 g |
1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 - 2,36) g/100 g |
Tuk v sušině |
46,0 ± 3 % (44,6 - 47,4) % |
min. 48 % | ||
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný |
Nizozemí |
Tuk v sušině |
45,3 ± 3 % (43,9 - 46,7) % |
min. 48 % |
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR |
Polsko |
NaCl |
1,42 g/100 g |
1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 - 1,2) g/100 g |