Renata Šarjaková, 23. srpen 2018
Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů - nevyhověl každý čtvrtý

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců - zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku

Země původu, dodavatel

Parametr

Stanovená hodnota

Deklarovaná hodnota

Kaškaval kravský údený

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko.

NaCl

1,88 g/100 g

1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 - 1,6)  g/100 g

Gouda mladá plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

NaCl

3, 0 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 - 2,2)  g/100 g

Cheddar Red 50+

Nizozemí

NaCl

2,15 g/100 g

1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 - 1,86) g/100 g

Gouda "stará" plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

Sušina

69,1 % ± 1,5 % (68,1 - 70,1) %

75%

Bluedino Gouda

Polsko

NaCl

1,6 g/100 g

1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 - 1,50) g/100 g

Eidam 250 g, Bluedino

Polsko

Sušina

55,0 % ± 1,5 % (54,2 - 55,8)%

57%

Mature CHEDDAR

Velká Británie

Sušina

60,4 % ± 1,5  % (59,5 - 61,3)%

62%

Ementaler

Polsko

Tuk v sušině

42,4 % ± 3 % (41,1 - 43,7) %

min. 45 %

Gouda mladá, plátky

Nizozemí

Sušina

58,3 % ± 1,5 % (57,4 - 59,2)%

62,5%

Gouda 48+, uleželá

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko)

NaCl

2, 12 g/100 g

1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 - 1,68) g/100 g

LYE CROSS FARM Mild Cheddar

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie

NaCl

2, 88 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 - 2,16) g/100 g

Milkana Classic - plotučný zrající sýr

Francie

NaCl

1,69 g/100 g

1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 - 1,52) g/100 g

Milbona Gouda, 200 g

Nizozemí

NaCl

2,65 g/100 g

1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 - 2,36) g/100 g

Tuk v sušině

46,0 ± 3 % (44,6 - 47,4) %

min. 48 %

Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný

Nizozemí

Tuk v sušině

45,3 ± 3 % (43,9 - 46,7) %

min. 48 %

Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR

Polsko

NaCl

1,42 g/100 g

1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 - 1,2) g/100 g


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Hodnocení => průměr 088
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář