Renata Šarjaková, 22. červen 2018
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina 2018

Letošní soutěž o značku Regionální potravina se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Příští týden zasedne hodnotitelská komise naposledy. Moravskoslezský kraj dnes řadu oceněných výrobků rozšířil o osm nových přírůstků. Letošního klání se zde zúčastnilo 96 produktů od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina.

O prestižní značku Regionální potravina byl v Moravskoslezském kraji velký zájem. Zatímco do prvního ročníku soutěže v roce 2010 se zde přihlásilo 64 výrobků, v letošním roce už to bylo 96 produktů od 33 výrobců. Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin, byla tentokrát nejpočetnější kategorií Ovoce a zelenina.

Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina se uděluje v roce 2018 už po deváté. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může vyhrát jen jediný výrobek.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2018 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované

Tatínkova šunka

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

Sýry, včetně tvarohu

Jesenický bochník

Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba

Mléčné výrobky ostatní

BIO Mléko kozí

Vítkovská zemědělská s.r.o.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Rychvaldský chléb, pšenično – žitný

Rychvaldská pekárna s.r.o.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JABLKOVÉ POKUŠENÍ

Cukrárna u Vlasty s.r.o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SMRKOVÉ VÝHONKY

Solertus, s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

džem výběrový borůvky fructusterrae

S U P R E M U S, spol. s r.o.

Ostatní

PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ světlá speciál 00 extra

MLÝN HERBER spol. s r.o.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době ji spotřebitelé najdou u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková

Tiskový mluvčí SZIF

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

F E S T I N G s.r.o.

Lukáš Vacek - Jednatel společnosti

Mobil: 602 252 242

E-mail: vacek@festinghk.cz


Hodnocení => průměr 130
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář