Českým gurmánům se otevírá nová oblast kulinárních zkušeností a českým potravinářům nové možnosti. Prodávat potraviny z hmyzu je už v České republice oficiálně možné. Musí být ale splněny dvě podmínky:
-
potravina musí být vyrobena z hmyzího druhu, s jehož pojídáním už mají zkušenosti v některé z členských zemí EU a prodávali ho tam před 1. lednem 2018.
-
výrobci jsou povinni do začátku roku 2019 podat k Evropské komisi žádost o povolení prodávat daný druh hmyzu jako potravinu. Vydané povolení bude platit pro všechny země EU a na konkrétní druh hmyzu. Přechodné období, kdy se hmyzí potravina může prodávat, zatímco její výrobce čeká na vyřízení žádosti, bude trvat do 2. 1. 2020. Pak už nebude možné uvádět na trh neschválené druhy dřív, než jejich výrobce nebo prodejce získají souhlas.
Pravidla platí pouze na celý hmyz, případně na hmyzí mouku, nikoliv na látky vyextrahované z hmyzích těl (př. proteiny).
Mezi druhy, které se mohou legálně konzumovat, patří například:
cvrček domácí
larvy potemníka stájového - Buffalo
cvrček krátkokřídlý
saranče stěhovavá
larvy potemníka moučného (moučný červ)
Na potraviny z hmyzu se vztahuje stejná legislativa jako pro jakékoliv jiné potraviny, tedy především musí být bezpečné pro lidskou spotřebu.
Zájemci o chov a zpracování hmyzu mohou využít rady a informace z publikace „Zásady pro správnou zemědělskou a výrobní praxi produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu“, kterou zpracovalo Ministerstvo zemědělství. Materiál a další informace jsou dostupné na internetových stránkách eagri.cz či bezpecnostpotravin.cz.
Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství