Renata Šarjaková, 24. říjen 2017
Nové posouzení zdravotní nezávadnosti modifikovaných škrobů

 

Zdroj: Verlag Dashöfer

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provedl re-evaluaci zdravotní nezávadnosti modifikovaných škrobů používaných jako potravinářských aditiv.

Modifikované škroby jsou v EU schváleny jako potravinářské přídatné látky. Úřad EFSA dokončil nové posouzeni zdravotní nezávadnosti dvanáctky látek:

  • E 1404 Oxidované škroby
  • E 1410 Fosforečnan škrobu
  • E 1412 Zesíťovaný fosforečnan škrobu
  • E 1413 Fosforečnan zesíťovaného fosforečnanu škrobu
  • E 1414 Acetylovaný zesíťovaný fosforečnan škrobu
  • E 1420 Acetylovaný škrob
  • E 1422 Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu
  • E 1440 Hydroxypropylester škrobu
  • E 1442 Hydroxypropylester zesíťovaného fosforečnanu škrobu
  • E 1450 Sodná sůl oktenyljantaranu škrobu
  • E 1451 Acetylovaný oxidovaný škrob
  • E 1452 Škrobový oktenylsukcinát hlinitý

Ve svém stanovisku úřad uvedl, že s přihlédnutím k provedeným studiím a expozici vůči této skupině látek není nutné stanovit limit pro přijatelný denní příjem (ADI).

Zdrojová informace:


Hodnocení => průměr 057
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář