Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provedl re-evaluaci zdravotní nezávadnosti modifikovaných škrobů používaných jako potravinářských aditiv.
Modifikované škroby jsou v EU schváleny jako potravinářské přídatné látky. Úřad EFSA dokončil nové posouzeni zdravotní nezávadnosti dvanáctky látek:
- E 1404 Oxidované škroby
- E 1410 Fosforečnan škrobu
- E 1412 Zesíťovaný fosforečnan škrobu
- E 1413 Fosforečnan zesíťovaného fosforečnanu škrobu
- E 1414 Acetylovaný zesíťovaný fosforečnan škrobu
- E 1420 Acetylovaný škrob
- E 1422 Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu
- E 1440 Hydroxypropylester škrobu
- E 1442 Hydroxypropylester zesíťovaného fosforečnanu škrobu
- E 1450 Sodná sůl oktenyljantaranu škrobu
- E 1451 Acetylovaný oxidovaný škrob
- E 1452 Škrobový oktenylsukcinát hlinitý
Ve svém stanovisku úřad uvedl, že s přihlédnutím k provedeným studiím a expozici vůči této skupině látek není nutné stanovit limit pro přijatelný denní příjem (ADI).
Zdrojová informace: