Renata Šarjaková, 4. říjen 2017
Sklizeno rozšiřuje BIO sortiment
Sklizeno_logo110.png

 Sklizeno není BIO prodejna, přesto tu najdete velkou část sortimentu v kvalitě BIO.  

 

To proto, že Sklizeno považuje BIO potraviny za pomyslný vrchol kvality a proto se v prodejnách bude jejich nabídka postupně rozšiřovat. Bohužel u nás nemá BIO často úplně pozitivní konotace, proto Sklizeno se zakladatelem Davidem Kuklou na čtyřech příkladech shrnuje, proč bychom všichni měli o BIO alespoň popřemýšlet

BIO štempl – záruka kvality?

„Zemědělec hnojí přes den, BIO zemědělec v noci.” Vtip, který se u nás usídlil a především je to často obraz, který mají Češi o BIO potravinách. „Přitom BIO je ve velké většině u potravin známka kvality a relativně spolehlivý indikátor toho, že si kupujete poctivý produkt,” vysvětluje David Kukla, zakladatel Sklizeno. Samozřejmě, že mnoho potravin bez této certifikace je kvalitních a snesou s biopotravinami srovnání, laik je ale málokdy dokáže poznat. Proto pokud nevíte, zpravidla neuděláte špatně, když sáhnete po produktech s BIO nálepkou.

Např.: Je tam glutamát? Kolik je tam chemie? Nemusíte řešit, pokud sáhnete po bujónech v BIO kvalitě: https://www.sklizeno.cz/bujon-kureci-v-kostkach-p109165

Sklizeno_Zlin445.jpg

Přehnané ceny za nálepku?

Druhým bodem, kde je BIO často kritizované, jsou ceny. Ty se podle kategorie liší o jednotky až desítky procent oproti konvenci. „BIO produkce je přirozená, růst není hnán hormony a anorganickými hnojivy, výnosy jsou tak většinou menší než u konvence, což se projevuje v koncové ceně potravin. V BIO zemědělství ale nevznikají žádné vedlejší náklady potřebné k zlepšení životního prostředí, ke zlepšení stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní. Konvenční potraviny jsou tak levné proto, že náklady na ekologické škody způsobené jejich pěstováním nese celá společnost,” vysvětluje David Kukla.

Navíc je otázkou poptávky, jak bude nastavená cena. Čím více se bude nakupovat, tím více budou ceny BIO produkce klesat.

Např.: Četli jste, že kvůli naší lásce k čokoládě mizí deštné lesy? Tak ne kvůli lásce k BIO čokoládě, protože tam jsou kakaové boby pěstované v souladu s přírodou a bez kácení palem: https://www.sklizeno.cz/ajala-cokolada-s-pekanovymi-orechy-bio-p109870

Chutná vám týrání?

Pokud kupujete maso s certifikátem BIO, bude se vám lépe spát. BIO krávy, prasata i slepice měly důstojný život, pohybovaly se přirozeně venku a měly pro sebe několikrát více prostoru než zvířata z konvenčního chovu. Nejčastěji se argumentuje vejci od slepic, které v kleci nemohou ani roztáhnout křídla, ale kráva, která nikdy nebyla na pastvě, nemá o moc lepší život. S nálepkou BIO si kupujete maso ze šťastnějších zvířat, která měla slušný život až do chvíle, než byla poražena. „Není nutné být vegetarián, ale není od věci přemýšlet, jak být rozumným všežravcem,” dodává David Kukla.

Např.: Do Sklizeno nesmějí vejce z klecových chovů. Nebo byste snad vy chtěli prožít život na prostoru 25 x 30 cm? https://www.sklizeno.cz/vejce-m-sklizeno-pN0500777

Louhujete si do jídla chemii?

Chemie v jídle – téma stovek článků v posledních letech. Řeší se, kde je příliš mnoho éček, kde zase méně. Přitom si málo uvědomujeme, kolik chemie se lidem dostává do jídla z potravin, které ji ve složení nemají. Neloupete okurku? Používáte sušené koření? Ušetřili jste pár korun a použili kůru z běžného citronu? Pak jste si do jídla nejspíše dodali i malé množství chemie v podobě pesticidů nebo hnojiv, jejichž rezidua se ukládají ve slupkách a listech a které vodou neumyjete. Malé množství nevadí, ale když přidáte každý den trochu, za pár let už to bude velké množství...

„Jsou potraviny, které já osobně používám jen v BIO kvalitě právě kvůli tomu, že se tak vyhnu chemii, kterou bych si vylouhoval třeba do čaje nebo nakrájel do salátu. Zelenina, koření a ovoce jsou podle mě základní potraviny, které by měly být v BIO kvalitě standard ze zdravotních důvodů. A i v BIO kvalitě jsou povoleny některé konzervanty nebo jiná 'éčka', je jich aktuálně kolem 50. Hádejte ale, kolik jich lze přidat do konvenční potraviny,“ vysvětluje David Kukla.

Např.: Přijde zima, nachlazení, čas na mátový čaj. Nevylouhovali jste si tam náhodou s lístky i trochu postřiku? Kolikrát si ho tak v zimě dáte? Zkuste BIO kvalitu a nemusíte to počítat: https://www.sklizeno.cz/mata-peprna-sypany-caj-sonnentor-pS0178

Více o zásadách BIO a o tom, proč je pro Sklizeno klíčové, se také dozvíte také v kapitole 5 Kodexu Sklizeno: https://www.sklizeno.cz/o-nas/kodex/.

Zdroj: Tisková zpráva


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 079
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář