Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 22. květen 2017
Omezit plýtvání potravinami
Omezit plýtvání potravinami
Objem potravinového odpadu v EU se odhaduje na 88 milionů tun ročně, což představuje 173 kg na obyvatele. ©AP Images/European Union-EP
Poslanci navrhují opatření, aby se do roku 2030 na polovinu snížilo plýtvání potravinami a potravinový odpad, který v EU ročně představuje 88 milionů tun.
• snížit plýtvání potravin do roku 2025 o 30% a do roku 2030 o 50%
• usnadnit darování potravin
• vysvětlovat rozdíl mezi označením „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“
Poslanci v usnesení z 16.5. žádají odstranění stávajících překážek při darování potravin a spuštění kampaní vysvětlujících rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Cílem návrhu je snížit do roku 2030 objem potravinového odpadu v EU na polovinu.
„V rozvinutých zemích dochází k plýtvání potravinami většinou na konci řetězce, při distribuci a spotřebě. Odpovědnost za řešení tohoto problému má každý z nás,“ připomněla zpravodajka Biljana Borzan (S&D, HR), jejíž nelegislativní usnesení Parlament podpořil poměrem hlasů 623 (pro), 33 (proti), 20 (zdrželo se hlasování).
Usnesení vyzývá členské státy k přijetí nezbytných opatření, jejichž prostřednictvím by bylo možné dosáhnout snížení potravinového odpadu v EU do roku 2025 o 30% a do roku 2030 o 50% ve srovnání s úrovní v roce 2014. Tento cíl poslanci zakomponovali i do legislativního návrhu o odpadech, o němž Parlament hlasoval v březnu.
Vnitrostátní orgány a všechny zainteresované organizace musí podle poslanců klást větší důraz na vzdělávání spotřebitelů. Zaměřit by se přitom měly mimo jiné na vysvětlování rozdílu mezi daty „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“. Osvěta spotřebitelů by měla omezit zbytečné vyhazování potravin, které jsou přitom ještě vhodné ke konzumaci. Evropská komise by také měla zhodnotit, zda je z obalů výrobků možné odstranit některá matoucí data, avšak pouze v případě, že z toho pro konzumenty či životní prostředí nebudou vyplývat žádná rizika.
Usnadnit darování potravin
Komise by podle poslanců měla iniciovat změny ve směrnici o DPH, které výslovně povolí daňové výjimky na darování potravin. Parlament také žádá, aby se Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) využíval ve větší míře i na financování nákladů spojených se sběrem, dopravou, skladováním a distribucí darovaných potravin.
Souvislosti
Objem ročního potravinového odpadu v EU dnes dosahuje přibližně 88 milionů tun, což představuje asi 173 kg na obyvatele. V důsledku produkce a likvidace potravinového odpadu dochází k uvolňování 170 milionů tun emisí CO2 a spotřebě 26 milionů tun zdrojů.
• snížit plýtvání potravin do roku 2025 o 30% a do roku 2030 o 50%
• usnadnit darování potravin
• vysvětlovat rozdíl mezi označením „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“
Poslanci v usnesení z 16.5. žádají odstranění stávajících překážek při darování potravin a spuštění kampaní vysvětlujících rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Cílem návrhu je snížit do roku 2030 objem potravinového odpadu v EU na polovinu.
„V rozvinutých zemích dochází k plýtvání potravinami většinou na konci řetězce, při distribuci a spotřebě. Odpovědnost za řešení tohoto problému má každý z nás,“ připomněla zpravodajka Biljana Borzan (S&D, HR), jejíž nelegislativní usnesení Parlament podpořil poměrem hlasů 623 (pro), 33 (proti), 20 (zdrželo se hlasování).
Usnesení vyzývá členské státy k přijetí nezbytných opatření, jejichž prostřednictvím by bylo možné dosáhnout snížení potravinového odpadu v EU do roku 2025 o 30% a do roku 2030 o 50% ve srovnání s úrovní v roce 2014. Tento cíl poslanci zakomponovali i do legislativního návrhu o odpadech, o němž Parlament hlasoval v březnu.
Vnitrostátní orgány a všechny zainteresované organizace musí podle poslanců klást větší důraz na vzdělávání spotřebitelů. Zaměřit by se přitom měly mimo jiné na vysvětlování rozdílu mezi daty „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“. Osvěta spotřebitelů by měla omezit zbytečné vyhazování potravin, které jsou přitom ještě vhodné ke konzumaci. Evropská komise by také měla zhodnotit, zda je z obalů výrobků možné odstranit některá matoucí data, avšak pouze v případě, že z toho pro konzumenty či životní prostředí nebudou vyplývat žádná rizika.
Usnadnit darování potravin
Komise by podle poslanců měla iniciovat změny ve směrnici o DPH, které výslovně povolí daňové výjimky na darování potravin. Parlament také žádá, aby se Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) využíval ve větší míře i na financování nákladů spojených se sběrem, dopravou, skladováním a distribucí darovaných potravin.
Souvislosti
Objem ročního potravinového odpadu v EU dnes dosahuje přibližně 88 milionů tun, což představuje asi 173 kg na obyvatele. V důsledku produkce a likvidace potravinového odpadu dochází k uvolňování 170 milionů tun emisí CO2 a spotřebě 26 milionů tun zdrojů.
Odkaz : 20170509IPR73930
Aktualizováno: ( 16-05-2017 - 16:53)
Kontakty
Iva LANOVA
Press officer
COMM - MEDIA SERVICES
Telefonní číslo(+420) 2 55 82 64 70
Telefonní číslo(+33) 3 881 74240 (STR)
Číslo mobilního telefonu(+420) 775 511 125
E-mailová adresa iva.lanova@ep.europa.eu
Hana SEDLACKOVA
COMM - WEB COMMUNICATIONS
Telefonní číslo+32 2 28 34605 (BXL)
E-mailová adresa hana.sedlackova@europarl.europa.eu
zdroj: © Evropská společenství »