Renata Šarjaková, 8. prosinec 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - říjen 2016
Od roku 2017 bude měsíční publikace Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a cen potravinářského zboží zrušena.

Data z této publikace budou prezentována ve Veřejné databázi ČSÚ (VDB) v rámci jednotlivých úseků cenové statistky (složka Ceny, inflace; záložky  Inflace, spotřebitelské ceny, Ceny v průmyslu a Ceny v zemědělství).
Z VDB je možno tabulky exportovat do standardního formátu v Excelu. https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf?page=statistiky

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se v říjnu 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 3,8 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 4,3 % a snížení cen živočišné výroby o 3,0 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v říjnu 2016 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 14,3 %, brambor o 14,6 % a olejnin o 2,0 %.  

U čerstvé zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 30,1 %, ovoce vykázalo rovněž snížení, a to o 7,9 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 1,7 %. Ke snížení cen došlo u jalovic jatečných v živém o 4,4 %, u krav jatečných v živém o 5,6 % a u mléka o 9,9 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u býků jatečných v živém o 0,7 %, u prasat jatečných v živém o 11,4 % a u telat jatečných v živém o 2,5 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 1,5 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 4,7 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,3 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,9 % a u mléčných výrobků o 3,0 %. Růst cen byl naopak vykázán u konzervovaného masa a masných výrobků o 0,4 % a u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 0,5 %.
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,2 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 0,9 %, u ovoce o 6,5 %, u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,6 %, u brambor o 25,8 % a u zeleniny o 14,7 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u masa o 1,4 %, u olejů a tuků o 0,1 %a u ryb o 7,3 %.


 

Metodické vysvětlivky     

Komentář     

Tabulková část     
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

 

Informace ze dne 30. 11. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 049
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář