- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Falšované mléčné výrobky z dovozu v obchodních řetězcích v ČR
Aktuální výsledky laboratorních analýz prokazují nižší obsah hodnotné složky, jakou je mléčná sušina, která zásadním způsobem utváří kvalitu výrobku. Spotřebitel je dále klamán informací o obsahu tuku, kterého je přítomno více či naopak méně, oproti deklaraci na obalu potraviny. Jednalo se o následující výrobky:
Cheesy Singles with Cheddar, 200 g, Tavený sýr se sýrem Cheddar s označením data minimální trvanlivosti do 19. 06. 2016, šarže L6048C31, výrobce Bonifaz Kohler GmbH D-88161 Lindenberg, Německo. Analýza prokázala pochybení u obsahu mléčné sušiny, které bylo naměřeno 47,27% oproti uváděným 49%. Spotřebitel tak byl uveden v omyl tvrzením na etiketě. Výrobek se nacházel v distribuci společnosti BILLA, spol. s. r. o.
Mozzarella Galbani di latte di Bufala Mini s datem použitelnosti do 18. 6. 2016, šarže L 6N 141, výrobce S.p.A. Egidio Galbani-Via Flavio Giola, 8 20149 Milano, Italia. U odebraného vzorku sýru došlo k pochybení hned ve dvou aspektech. Skutečný obsah mléčné sušiny činil 36,45% oproti výrobcem deklarovaným 40,5%. Dále pak byl naměřen vyšší obsah tuku, 65,93% oproti uvedeným 52%. Spotřebitel tak byl klamán nepravdivým tvrzením na obalu. Potravina byla uváděna na trh prostřednictvím společnosti AHOLD Czech Republic, a.s.
S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Se zřetelem k opakovaným negativním výsledkům kontrol bude SZPI i nadále intenzivně provádět kontrolu tohoto problematického segmentu.
Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – tiskový mluvčí, tel.: + 420 542 426 613