Renata Šarjaková, 26. duben 2016
Nezávislé testování hodnitlo kvalitu jablečných moštů - aktualizováno 22. 4. 2016
Aktualizace článku ze dne 12. února 2016: Ve  spolupráci  s  Potravinářskou  komorou  a  měsíčníkem  Svět potravin  byly  otestovány  také jablečné mošty, se kterými se spotřebitelé běžně setkávají na pultech obchodů.

V testu bylo prověřeno deset různých druhů tuzemských i zahraničních moštů, dle české legislativy bychom je  ale  správně  měli  označit  termínem  ovocná  šťáva.  Na obalu  tří  hodnocených  výrobků nalezneme logo KLASA.

Konkrétně se jedná o výrobky Ovocňák 100 % jablko, Bohemia mošt 100 % jablko a Jablko čiré z našeho regionu. Testování moštů se u kázalo jako poněkud komplikované, protože kvalita vstupní suroviny v moštárnách se u jednotlivých šarží mění dle zpracovávaných jablek. Některé parametry tedy musely být vyhodnoceny se započtením poměrně velké chyby měření. Výsledky testu si můžete prohlédnout níže. Výrobek oceněný značkou kvality KLASA Bohemia mošt byl nejlepší v senzorickém hodnocení a rovněž u něj byla naměřena stejně jako u Ovocňáku nulová hodnota patulinu, jehož nepřítomnost je znakem kvality jablek. Pouze v případě výrobku Jablko čiré byla tato hodnota zvýšena, pohybovala se nicméně pod legislativní mezí. V obsahu ovoce oceněné výrobky vyhověly, avšak některé velmi těsně po započtení nejistoty.


Nezávislé testování je jednou z možností, jak ověřit kvalitu oceněných potravin vedle běžných kontrol dozorových orgánů Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Nabízí nám také možnost porovnat jednotlivé výrobky mezi sebou. Je nutné vzít  v úvahu  fakt, že  většina  z  testovaných  moštů  pochází  od  menších  výrobců  a  hodnoty naměřené pro jednotlivé šarže výrobku se mohou tím pádem výrazně lišit. I přes to byl zaslán podnět  na  dozorový  orgán  SZPI  k  přezkoumání  kvality  oceněných  moštů,  které  se  sice pohybovaly v mezích stanovených legislativou, ale v rámci nadstandardní kvality bychom čekali určitě lepší výsledky. Provedená analýza prokázala vyhovující výsledek v obsahu patulinu u oceněného výrobku Jablko čiré z našeho regionu (hodnota se ani zdaleka neblíží maximální limitní hodnotě).


Dozorový orgán jsme rovněž požádali o vyhodnocení přezkoumání obsahu ovoce u Bohemia mošt 100% jablko, kde se potvrdila deklarace 100% ovocné šťávy na obale výrobku.


Jak se můžete přesvědčit, velmi pozorně sledujeme kvalitu oceněných produktů a v případě jakéhokoli náznaku zhoršení kvality, ihned dochází k přezkoumání oceněné potraviny dozorovým orgánem.


SZIF - Odbor administrace podpory kvalitních potravin
www.eklasa.cz


zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »


Hodnocení => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář