Renata Šarjaková, 5. duben 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - únor 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - únor 2016

 

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za únor 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 2,9 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 3,4 % a snížení cen živočišné výroby o 8,9 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v únoru 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 57,7 % a olejnin o 4,0 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 2,7 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 78,9 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 8,7 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 0,4 %. Pokles cen byl vykázán u býků jatečných v živém o 0,1 %, u krav jatečných také o 0,1 %, u prasat jatečných v živém o 6,6 % a u mléka o 14,9 %. Ke zvýšení cen došlo u jalovic jatečných o 1,1 % a u telat jatečných v živém o 18,1 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,1 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,7 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,4 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,9 % a u mléčných výrobků o 5,4 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 5,5 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 6,6 %.
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 4 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,7 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,7 %, u masa o 1,7 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 % a u olejů a tuků o 5,3 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 51,6 %, u ovoce o 3,2 %, u zeleniny o 14,1 % a u ryb o 2,4 %.
    


 

Metodické vysvětlivky     

Komentář     

Tabulková část  

   
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     

Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     

Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     

Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     

Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     

Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     

Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     

Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

 

Informace ze dne 30. 3. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 039
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář