- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - únor 2016
KOMENTÁŘ
Ceny výrobců v zemědělství se za únor 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 2,9 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 3,4 % a snížení cen živočišné výroby o 8,9 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v únoru 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 57,7 % a olejnin o 4,0 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 2,7 %.
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 78,9 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 8,7 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 0,4 %. Pokles cen byl vykázán u býků jatečných v živém o 0,1 %, u krav jatečných také o 0,1 %, u prasat jatečných v živém o 6,6 % a u mléka o 14,9 %. Ke zvýšení cen došlo u jalovic jatečných o 1,1 % a u telat jatečných v živém o 18,1 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,1 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,7 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,4 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,9 % a u mléčných výrobků o 5,4 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 5,5 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 6,6 %.
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 4 měsíců roku 2016.
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,7 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,7 %, u masa o 1,7 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 % a u olejů a tuků o 5,3 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 51,6 %, u ovoce o 3,2 %, u zeleniny o 14,1 % a u ryb o 2,4 %.
Metodické vysvětlivky
Komentář
Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží
Informace ze dne 30. 3. 2016 ke stažení