Renata Šarjaková, 11. březen 2016
Index cen potravin FAO v roce 2015 opět meziročně poklesl
Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) poklesla v roce 2015 hodnota indexu cen potravin FAO oproti roku 2014 o 19 % (souhrnný údaj za celý rok 2015) na 164 bodů.

 Index tak vykazuje pokles již čtvrtý rok za sebou. Důvodem celoročního poklesu indexu cen v roce 2015 bylo především globální oslabení poptávky a posilování směnného kursu amerického dolaru.

V meziročním srovnání poklesly indexy cen FAO1 všech sledovaných komodit (maso, mléčné výrobky, obilniny, rostlinné oleje, cukr). Nejvyšší propad zaznamenal index ceny mléčných výrobků, jehož hodnota v roce 2015 poklesla oproti roku 2014 o 28,5 %. Naopak nejnižší meziroční pokles je patrný u indexu cen masa, jehož hodnota se snížila o 15,1 %.

V únoru 2016 zůstal cenový index potravin oproti lednu 2016 na prakticky stejné úrovni (150,2 bodu v únoru 2016 oproti 150,4 bodu v lednu 2016). Oproti únoru 2015 však hodnota indexu meziročně poklesla o 14,5 % a v současné době se, obdobně jako v předchozím měsíci, blíží svému sedmiletému minimu.

Podrobnější informace o vývoji cenového indexu potravin naleznete na stránkách FAO.

1) Index cen potravin FAO je ukazatel sledující měsíční změny mezinárodních cen skupiny potravinářských komodit (maso, mléčné výrobky, obiloviny, rostlinné oleje, cukr).  


zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »


Hodnocení => průměr 082
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář