Renata Šarjaková, 10. prosinec 2015
Spotřeba potravin - 2014
Spotřeba potravin - 2014

STRUČNÝ KOMENTÁŘ

Rok 2014 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním zvýšením spotřeby žitné mouky o 0,6 kg (+6,5 %), zvýšením spotřeby krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,2 kg (+14,2 %) a spotřeby rýže o 0,4 kg (+7,8 %). Při poklesu spotřeby pšeničné mouky o 2,3 kg (−2,4 %) se celková spotřeba obilovin v hodnotě mouky snížila o 1,1 kg (−1,0 %). Zvýšila se spotřeba chleba o 0,7 kg (+1,7 %) a spotřeba pšeničného pečiva o 1,5 kg (+3,0 %). Snížila se spotřeba trvanlivého pečiva o 0,9 kg (−9,8 %) a spotřeba těstovin o 0,3 kg (−3,8 %).

Zvýšila se spotřeba masa v hodnotě na kosti o 1,1 kg (+1,4 %), když došlo ke zvýšení spotřeby vepřového masa o 0,4 kg (+1,0 %), spotřeby hovězího masa o 0,4 kg (+4,7 %) a spotřeby drůbežího masa o 0,6 kg (+2,3 %). Nadále pokračoval trend snižování spotřeby králičího masa na současný 1,0 kg.

Na vzrůstu spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 2,4 kg (+1,0 %) se podílí zvýšení spotřeby sýrů o 0,1 kg (+0,8 %), mléčných konzerv o 0,5 kg (+31,3 %) a tvarohů o 0,2 kg (+5,6 %) při současném poklesu spotřeby konzumního mléka o 2,2 kg (−3,5 %) a ostatních mléčných výrobků o 0,2 kg (−0,5 %).

Spotřeba vajec se zvýšila o 12 kusů (+4,9 %).

Od roku 2007 (spotřeba tehdy byla 25,3 kg, tj. o 1,6 kg méně, než v roce 2014) pokračuje trend zvyšování spotřeby olejů a tuků, když na současném nárůstu oproti roku 2013 o 0,3 kg (+1,2 %) se podílejí převážně jedlé rostlinné tuky a oleje.

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého stoupla o 1,2 kg (+1,6 %) vlivem vyšší spotřeby tuzemského ovoce. Zvýšila se spotřeba jablek, hrušek a švestek, naopak došlo k poklesu spotřeby meruněk a višní. Spotřeba jižního ovoce se prakticky nezměnila.

Také spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se zvýšila, a to o 3,4 kg (+4,1 %), při zvýšení spotřeby okurek, papriky, zelí a snížení spotřeby rajčat, kedluben, cibule a česneku.

Spotřeba brambor se zvýšila o 2,1 kg (+3,1 %).

Spotřeba cukru se snížila o 1,6 kg (−4,9 %).

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů poklesla o 15 litrů (−5,7 %) a tento klesající trend pokračuje již od roku 2009 (vrchol spotřeby 297 litrů byl v roce 2008, tj. o 48 litrů více než v roce 2014).

Celková spotřeba alkoholických nápojů celkem vzrostla o 1,0 litr (+0,6 %), při stagnaci spotřeby piva a nárůstu spotřeby vína o 0,8 litru (+4,0 %) a lihovin 40 % o 0,2 litru (+3,1%).

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100 %) lihu vzrostla o 0,4 litru (+3,8 %), vlivem vyšší spotřeby vína a lihovin.

Spotřeba cigaret vzrostla o 46 kusů (+2,4 %).


Přílohy:
Autor publikace: Ing. Zdeněk Kobes

Metodické vysvětlivky     
Náplň publikovaných položek     
Stručný komentář     

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2006 – 2014     

Tabulky     
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)     

Grafy     
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)     
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)     
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (na obyvatele za rok)     
Graf 4 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)     
Graf 5 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)     
Graf 6 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Graf 7 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2014

 

Informace ze dne 3. 12. 2015 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 042
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář