- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Obsah vápníku a fosforu v sýrech
Autor uvádí obsah sušiny, bílkovin, tuku, vápníku a fosforu v 16 druzích přírodních a stejného počtu tavených sýrů. U přírodních sýrů je přímá závislost mezi obsahem sušiny a bílkovin, variabilnější je obsah tuku, který je více závislý na použití technologii a surovině. Vysoce významná závislost existuje mezi obsahem bílkovin a obsahem vápníku, v menší míře i u bílkovin a fosforu. U sýrů srážených kyselým způsobem (Olomoucké tvarůžky, Lučina, Balkánský sýr) je obsah vápníku i fosforu nižší. U tavených sýrů jsou obsahy vápníku relativně nižší, na sušině se podílí i vyšší obsah tuku, závislost obsahu vápníku na obsahu bílkovin je zachována. Obsah fosforu je díky přídavku tavicích solí vyšší, což může snížit využitelnost vápníku. Platí ale, že i tavené sýry jsou dobrým zdrojem vápníku ve výživě naší populace.
Gajdůšek, S.: Obsahy vápníku a fosforu v sýrech. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 4, s. 108 – 109
Zdroj info ÚZPI