Renata Šarjaková, 2. listopad 2015
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - září 2015

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - září 2015

KOMENTÁŘ 

Ceny výrobců v zemědělství se za září 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 3,2 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 5,5 %. Ceny živočišné výroby byly nižší o 14,1 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v září 2015 významně ovlivnil růst cen brambor o 13,1 % a olejnin o 6,5 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 55,3 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení a to o 18,5 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 1,7 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 1,3 %, u jalovic jatečných o 1,3 %, u telat jatečných v živém o 13,0 % a u krav jatečných o 1,8 %. Pokles cen byl vykázán u mléka o 23,5 % a prasat jatečných v živém o 13,9 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 4,6 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,2 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,7 %, u pekařských výrobků a těstovin o 0,7 % a u mléčných výrobků o 9,4 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 2,1 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 5,4 %.
    
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,4 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 8,0 %, u masa o 2,7 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 %, u olejů a tuků o 1,6 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 19,8 %, u ovoce o 6,2 %, u zeleniny o 11,0 % a u ryb o 3,5 %.


Metodické vysvětlivky     
Komentář     


Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží     


Grafická část     

Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti     
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí     
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná     
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko

Informace ze dne 30. 10. 2015 ke stažení



zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 055
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář