František Mariánek, 31. říjen 2015
Maso jako karcinogen?
Světová zdravotnická organizace vydatně rozvířila vody stravování.
 Ve svém prohlášení zařadila maso mezi nebezpečné potraviny. O škodlivosti uzenin, jako je šunka, slanina či párky se diskutuje již dlouhou dobu a zpochybňovat to nemá smysl. Na druhé straně zařadit tyto potraviny do skupiny s tabákem či ... je zcela evidentní nesmysl.

Tendenční zaměření je zcela jasně patrné na příkladu nezpracovaného masa. Ačkoli sama WHO upozorňuje, že pro to nejsou ZATÍM žádné vědecké důvody, je nezpracované červené maso zařazeno také mezi škodlivé látky. WHO tedy bez jakýchkoli důkazů nevybíravým způsobem očernil velkou část zemědělské produkce. Navíc je třeba se ptát co znamená slovo zatím? Viceprezidentka pro vědecké záležitosti Amerického masného institutu prohlásila, že výbor, zodpovědný za toto prohlášení znásilnil data tak, aby dostal předem definovaný výsledek. Znamená tedy "ZATÍM" to, že se příště podaří "prokázat" škodlivost i u výsekového masa?

Ze Světové zdravotnické organizace, nebo přinejmenším z některých jejích výborů se, jak se zdá stala lobbystická platforma. Před přibližně rokem se jiná část WHO, takzvaný Kodex Alomentarius (výbor, který definuje základy potravinového práva), rozhodl, že používat při chovu prasat ractopamin je v pořádku a maso je bezpečné. Ractopamin je přitom látkou, která sice na jedné straně napomáhá rychlejšímu růstu a větší libovosti prasat, ale na straně druhé způsobuje často kardiovaskulární problémy a další zdravotní komplikace. To je důvod, proč je zakázán ve 160 zemích světa. Přesto se Spojeným státům americkým podařilo, aby byl přípravek schválen. Objektivita WHO je tedy velmi pochybná.
-JS-   
 
Zpracováno SCHP 30.října.2015
www.schpcm.cz
info@schpcm.cz


Hodnocení => průměr 088
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář