Renata Šarjaková, 26. červenec 2006
Detekce alergenu na povrchu potravinářských zařízení
Společnost Biotrace vyvinula nový způsob kontroly odstranění reziduí proteinu pomocí testu TECRA Aller-tect.
Společnost Tecra, člen mezinárodní skupiny společností Biotrace vyvinula nový způsob kontroly stupně odstranění reziduí proteinu po čištění výrobního zařízení v potravinářském průmyslu. Vzhledem k tomu, že většina alergenů jsou proteiny, lze předpokládat, že jsou-li povrchy pracovních ploch bez proteinů, jsou rovněž prosty alergenů. Test TECRA Aller-tect společnosti Biotrace byl validován pro řadu alergenů a pro každý alergen byl stanoven přibližný detekční limit (10–20 µg celých vajec, 25–50 µg celých arašídů, 10–20 µg sušeného odstředěného mléka, 40 µg glutenové mouky (83 % proteinu), 20–40 µg sójové mouky (46 % proteinu). Aplikace testu vyžaduje minimální technické zkušenosti obsluhujícího personálu a je ideální pro použití ve výrobních závodech. Použití spočívá v jednoduchém odběru stěru ze sledovaného povrchu (suchého nebo vlhkého), zahřátí po dobu 15 minut a porovnání stěru s barevnou vzorkovnicí. Zabarví-li se po zahřátí stěr (nebo kapalina) do zelena, je povrch prost všech alergenů. Šedé nebo purpurové zabarvení avizuje přítomnost proteinových reziduí a povrch je třeba znovu vyčistit. Metoda je velmi citlivá a spolehlivá a je možno ji zařadit do všech systémů řízení kontroly alergenů a používat současně s TECRA Allergen VIA kity (pro testování specifických alergenů) pro komplexní testování alergenů. Při interpretaci výsledků testu Aller-tec je nutno vzít v úvahu, že rezidua mohou obsahovat směs alergenních a nealergenních proteinů a rovněž zohlednit, že obsah proteinů je značně variabilní. Výsledky je proto třeba považovat pouze za indikativní. Více informací na adrese
 
Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 049
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář