Renata Šarjaková, 29. září 2015
Regionální potravina Moravskoslezského kraje představila vítěze soutěže
(Ostrava, 26. září 2015) Na výstavě Život na zahradě proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina, během kterého bylo oceněno značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

 

 

Značka je zárukou místního regionálního původu, a jen letos se o ni v Moravskoslezském kraji ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin v počtu 20 výrobků.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již šestým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ceny si velmi vážíme, jelikož zvítězit v obrovské konkurenci výrobců, kteří se nezabývají technologicky složitější výrobou bezlepkových zákusků, je velmi obtížné. Značkou Regionální potravina mohou být oceňovány jen ty nejkvalitnější potravinářské výrobky z našeho kraje, vítězný výrobek v kategorii "Cukrářské výrobky včetně cukrovinek" můžete přijít ochutnat do našeho cukrářství a pekařství Labužník Celiak ve Frýdku-Místku,“ zve Blanka Hünerová ze společnosti belva, s.r.o.

Značku Regionální potravina Moravskoslezský kraj 2015 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie Oceněný výrobek a výrobce

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Warischova pečená klobása
Maso V + W, s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé

Nevyhlášeno

3.

Sýry včetně tvarohu

Copánek solený hlavnický
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

4.

Mléčné výrobky ostatní

Bílý jogurt

Ing. Vojtěch Menšík

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Hukvaldský lopaťák borůvkový
Hukvaldská pekárna s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Labužníkův mls
belva, s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Aroniovo – bezový sirup
Lubomír Janhuba

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňkový extra džem
Monika Sušková

9.

Ostatní

Libavský med květový
Dalibor Vraník

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Regionální agrární komora Ostravsko
Lenka Rašková
Mobil: 420 604 484 558
Email: potravina.lenka@seznam.cz
tiskove@mze.cz
info@szif.cz


Hodnocení => průměr 103
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář