- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Použití ultrazvuku k detekci cizích předmětů v potravinách
Americká společnost Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) vyvinula a má patentovanou novou ultrazvukovou technologii, pomocí níž lze detektovat cizí předměty v potravinách v průběhu zpracování. Technologie byla původně vědci Pacific Northwest National Laboratory vyvíjena k detektování úlomků kostí v drůbežím mase, lze ji ale využít i pro detekci chrupavek, kovových a plastových částeček. Metoda je podle autorů jedinou svého druhu, která využívá současně akustiku a optiku. Vzhledem k tomu, že postup lze mechanizovat, je nová metoda mnohem bezpečnější a efektivnější než manuální kontrola prováděná během výrobního procesu. Automatizace eliminuje nutnost nákladných a zdlouhavých kontrol s použitím metod kupř. rentgenových, které vyžadují speciální bezpečnostní opatření a kompletní zaškolení obsluhujícího personálu. Ultrazvukovou metodu lze použít i k detekci cizích těles, která se mohou dostat do směsi při výrobě dětské výživy nebo mražených krémů, jako jsou kupř. semínka a jiné cizí materiály. Více informací na adrese
http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj info ÚZPI