Renata Šarjaková, 21. červenec 2006
Použití ultrazvuku k detekci cizích předmětů v potravinách
Nová ultrazvuková technologie umožňuje detektovat cizí předměty v potravinách v průběhu zpracování.

Americká společnost Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) vyvinula a má patentovanou novou ultrazvukovou technologii, pomocí níž lze detektovat cizí předměty v potravinách v průběhu zpracování. Technologie byla původně vědci Pacific Northwest National Laboratory vyvíjena k detektování úlomků kostí v drůbežím mase, lze ji ale využít i pro detekci chrupavek, kovových a plastových částeček. Metoda je podle autorů jedinou svého druhu, která využívá současně akustiku a optiku. Vzhledem k tomu, že postup lze mechanizovat, je nová metoda mnohem bezpečnější a efektivnější než manuální kontrola prováděná během výrobního procesu. Automatizace eliminuje nutnost nákladných a zdlouhavých kontrol s použitím metod kupř. rentgenových, které vyžadují speciální bezpečnostní opatření a kompletní zaškolení obsluhujícího personálu. Ultrazvukovou metodu lze použít i k detekci cizích těles, která se mohou dostat do směsi při výrobě dětské výživy nebo mražených krémů, jako jsou kupř. semínka a jiné cizí materiály. Více informací na adrese

http://www.fdin.co.uk/news/index.php 

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 056
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář