- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zkušenosti s aplikací syrovátkových bílkovin
Partikulace syrovátkových bílkovin tzn. fyzikální proces, při němž se v důsledku ohřevu, míchání a chlazení převede struktura bílkovin do formy drobounkých kuliček, se v posledních letech stává obvyklou součástí mlékárenského zpracování. Takto upravený koncentrát syrovátkových bílkovin (WPC) je ze senzorického hlediska lépe vnímán, a proto má širší použití.
Syrovátkové bílkoviny v této formě (PWPC) jsou stále častěji přidávány do nejrůznější mléčných výrobků od měkkých a polotvrdých sýrů, přes pomazánkové sýry, jogurty, podmáslí, po dezerty a mražené krémy. Přídavek PWPC může zvýšit výtěžnost sýrů (sníží se množství mléka na jednotku sýrů) o 4 až 6 %. Při použití do tavených sýrů, dezertů apod. je zlepšení výtěžnosti ještě výraznější, protože veškerá partikulovaná bílkovina zůstává ve výrobku.
První zařízení ALPMA/LTD Dresden bylo instalováno v závodě na výrobu sýrů v r. 2003.
Proces vyvinutý v ALPMA/LTD Dresden sestává ze zařízení na ultrafiltraci (UF) syrovátky, kterým se dosáhne potřebného obsahu bílkovin a laktózy (WPC), dále ze speciálního zařízení sestávajícího z výměníku se stíraným povrchem a z trubkového nebo deskového výměníku, kde probíhá ohřev, prodleva a chlazení. Výsledný produkt již nemá chuť připomínající syrovátku. Je jasně bílý a vzhledem a konzistencí se podobá smetaně. Jeho přídavek k sýrařskému mléku přinejmenším nemá nepříznivý vliv na vlastnosti vyrobeného sýra. Především v případě nízkotučných a smetanových sýrů se výrazně zlepší chuť a konzistence. V případě sýra feta vyrobeného s přídavkem PWPC odpovídala barva a velikosti dutin obvyklému výrobku.
Recepturu je třeba vždy v případě konkrétní syrovátky a konkrétního výsledného produktu vyzkoušet. Společnost ALPMA má k dispozici testovací zařízení na partikulaci s kapacitou 300 l WPC/h.