- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Nízkotučná zmrzlina s použitím GM technologie
Společnost Unilever podala žádost Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) o povolení používat protein získávaný z ryb za použití GM technologie při výrobě zmrzlin a zmrazených ovocných krémů. K výrobě proteinu se používá krev severoatlantické ryby slimule americké (Macrozoarces americanus). Protein napomáhá redukovat obsah tuku a energie ve zmrzlinách známých značek jako je Wall’s, Magnum, Carte D’Or, či Ben & Jerry’s, které všechny vlastní Unilever. Přestože se k výrobě proteinu používá technologie GM, nejsou ve finálním výrobku ani stopy po GM materiálu. Jestliže společnost získá povolení od FSA, začne se protein používat od roku 2008 a spotřebitelé budou moci konzumovat oblíbené mražené krémy a zmrzliny bez obav z přírůstků na hmotnosti. Protein je v současné době povolen již v USA, kde se používá do čokoládové zmrzliny na tyčince firmy Breyers, jejíž organoleptické vlastnosti zůstaly zachovány v původním rozsahu. Zmrzliny společnosti Breyers obsahují poloviční množství tuku ve srovnání se standardním výrobkem a mají o 30 % nižší energetický obsah. Více informací na adrese nebo zde
http://www.fdin.co.uk/news/index.php Zdroj info ÚZPI