Renata Šarjaková, 21. červenec 2006
Nízkotučná zmrzlina s použitím GM technologie
Unilever chce používat do zmrzlin a zmrazených ovocných krémů protein získávaný z ryb za použití GM technologie.

Společnost Unilever  podala žádost Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) o povolení používat protein získávaný z ryb za použití GM technologie při výrobě zmrzlin a zmrazených ovocných krémů. K výrobě proteinu se používá krev severoatlantické ryby slimule americké (Macrozoarces americanus). Protein napomáhá redukovat obsah tuku a energie ve zmrzlinách známých značek jako je Wall’s, Magnum, Carte D’Or, či Ben & Jerry’s, které všechny vlastní Unilever. Přestože se k výrobě proteinu používá technologie GM, nejsou ve finálním výrobku ani stopy po GM materiálu. Jestliže společnost získá povolení od FSA, začne se protein používat od roku 2008 a spotřebitelé budou moci konzumovat oblíbené mražené krémy a zmrzliny bez obav z přírůstků na hmotnosti. Protein je v současné době povolen již v USA, kde se používá do čokoládové zmrzliny na tyčince firmy Breyers, jejíž organoleptické vlastnosti zůstaly zachovány v původním rozsahu. Zmrzliny společnosti Breyers obsahují poloviční množství tuku ve srovnání se standardním výrobkem a mají o 30 % nižší energetický obsah. Více informací na adrese nebo zde

http://www.fdin.co.uk/news/index.php       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 150
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář