- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Novelizována nařízení ES pro vejce a drůbeží maso
Nařízení 1028/2006/ES ruší a nahrazuje nařízení 1907/90/EHS o obchodních normách pro vejce, dochází k zjednodušení a upřesnění. K zjednodušení dojde hlavně u vajec pro průmyslové zpracování. Z hlediska označování a jakosti se budou rozlišovat vejce třídy A (čerstvá) k přímé spotřebě a vejce třídy B (ostatní) pouze pro průmyslové zpracování. Vejce třídy A musí být označena identifikačním kódem podle směrnice 2002/4/ES, vejce třídy B mohou být označena jinak. Členské státy mohou udělit výjimky pokud jde o vejce třídy B uváděná na trh pouze na území státu. Vejce pro průmyslové zpracování nemusí být tříděna podle hmotnosti. Při dovozu z třetích zemí se připouštějí odchylky v označování, pokud to znamená rovnocennost z věcného hlediska.
Produkční místa musí být registrována v souladu se směrnicí 2002/4/ES a mít přidělen kód. Balírny a třídírny vajec třídy A určených k přímé konzumaci musí být schváleny a rovněž musí mít přidělen identifikační kód. Vejce se označují v produkčním místě nebo v první balírně/třídírně. Povinnosti označování podléhají i vejce prodávaná na místních trzích, pokud členský stát nestanoví výjimku (pro producenty, kteří vlastní max. 50 nosnic). Nařízení se použije od 1. července 2007.
Změny nařízení 1906/1990 o obchodních normách pro drůbeží maso uvedené v nařízení 1029/2006/ES vycházejí především ze změn předpisů o hygieně u živočišných produktů (např. nařízení 853/2004/ES). Pravidla se nevztahují na vývoz mimo EU a na drůbež určenou k pozdějšímu vykuchání. Členské státy mohou stanovit odchylky pro producenty s roční produkcí nižší než 10 000 kusů drůbeže, kteří dodávají na místní trh.
Nařízení vstoupilo okamžitě v platnost.
http://eur-lex.europa.eu Zdroj info ÚZPI