Renata Šarjaková, 21. červenec 2006
Využití nanotechnologií pro chlazené a zmrazené potraviny
EU podpořila výzkum nanotechnologie v oblasti chlazených a zmrazených potravin.

Vědci z univerzity v Kentu (Velká Británie) obdrželi 800 tisíc EUR na studium nanotechnologie, která má zvýšit bezpečnost a kvalitu chlazených a zmrazených potravin. O nanotechnologii se hovoří jako o příští revoluci v řadě průmyslových oborů, včetně výroby potravin. Očekává se, že nanotechnologie napomůže výrobcům při výrobě potravin nového typu. Nanotechnologie však vzbuzuje obavy spotřebitelů, neboť nejsou známy důsledky konzumace částic nanorozměrů, které se mohou v těle chovat specificky.

Grant EU byl poskytnut výzkumné skupině na univerzitě, která se zabývá nanobiotechnologií. Uvedená skupina je součástí širšího konsorcia působícího v rámci EU, které se věnuje vývoji a integraci technologií nového typu ke zvýšení bezpečnosti a jištění kvality v chladírenském a mrazírenském řetězci dodávek potravin.

 

Přehled některých dalších informací zaměřených na využití nanotechnologie v potravinářském sektoru:

* Firma vyrábějící aromata využívá nanotechnologii pro nové přísady

* Využití nátěru na bázi nanočástic pro výměník tepla v pivovaru v Mexiku

* Ve Velké Británii byly zjištěny legislativní “mezery” v souvislosti s použitím nanotechnologie při výrobě již schválených přísad a obalů

* Využití nanotechnologie při výrobě nápojů (funkční obal a kapsle uvolňující plyn – vznik syceného nápoje)

* Konference o využití nanotechnologie při výrobě potravin (25.–26. 10. 2006, Amsterodam)

* Databáze více než 200 výrobků získaných pomocí nanotechnologie, které jsou nyní na trhu (Ke dni 18.7.2006 je v databázi 22 výrobků z kategorie potravin a nápojů.)

* Přenosné nano- a mikrosenzory vyvinuté pro bezpečnost potravin

 

FoodProductionDaily.com                       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 133
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář