Renata Šarjaková, 20. červenec 2006
FAO propaguje velbloudí mléko
Velbloudí mléko by se mohlo díky svému příznivému složení uplatnit na celosvětovém trhu.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO by chtěla etablovat velbloudí mléko na evropském trhu, aby tak posílila ekonomickou situaci od Mauretánie až po Kazachstán. Velbloudí mléko je bohaté na vitaminy, především B a C a stopové prvky. Obsah železa je v porovnání s kravským mlékem 10x vyšší. Také obsah vápníku je významně vyšší a naopak se velbloudí mléko vyznačuje výrazně nižším množstvím nasycených mastných kyselin, proto FAO počítá s velkým zájmem ze strany evropských spotřebitelů. Odhaduje tržní potenciál na minimálně 200 milionů zákazníků v arabském světě a více než 10 milionů spotřebitelů v zemích Evropy, Ameriky a Afriky. Celkový objem obchodu s velbloudím mlékem se odhaduje na 8 miliard EUR. V současné době se cena jednoho litru velbloudího mléka na afrických trzích pohybuje okolo 79 centů. V současné době se roční produkce velbloudího mléka pohybuje kolem 5,4 mil. tun. Toto množství vyprodukovalo 20 milionů velbloudic. Z tohoto množství je ale možné pro humánní výživu využít pouze 1,3 mil. tun, zbytek zajišťuje výživu mláďat.
Aby bylo možné produkovat velbloudí mléko ve velkém množství, je nezbytné dosáhnout zlepšení v celém zásobovacím řetězci a také v oblasti veterinární péče. Pravděpodobně nevzniknou žádné velbloudí farmy srovnatelné s mléčnými farmami dojnic, ale je nezbytné investovat do nákupu vysokoenergetických krmiv, aby došlo ke zvýšení mléčné užitkovosti velbloudic. Velbloudí mléko, které nebylo dosud zpracováváno na mléko trvanlivé, může být ošetřeno tradiční metodou ultravysoké tepelné úpravy, což je nezbytné vzhledem k dlouhé přepravní vzdálenosti a z hygienických důvodů.

Další informace jsou k dispozici na internetové adrese www.fao.org                                           Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 099
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář