Renata Šarjaková, 19. květen 2015
Ošetřování potravin ionizujícím zářením v EU

    Tato zpráva, kterou požaduje čl. 7 odst. 4 směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením, popisuje období od 1. ledna do 31. prosince 2013.

 Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

 

 

Právní základ a souvislosti

Podle čl. 7 odst. 3 směrnice 1999/2/ES jsou členské státy povinny každoročně sdělit Komisi:

  • výsledky kontrol provedených v ozařovnách, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených potravin a složek potravin a použité dávky,
  • výsledky kontrol provedených u výrobku ve fázi uvádění na trh a metody použité pro prokazování ošetření ionizujícím zářením.

Komise v souladu s požadavky čl. 7 odst. 4 uvedené směrnice zveřejní v Úředním věstníku Evropské unie:

  • podrobné údaje o schválených ozařovnách v členských státech a všechny změny jejich postavení,
  • zprávu vycházející z údajů poskytnutých každoročně vnitrostátními orgány dozoru.

Informace o obecných hlediskách ozařování potravin jsou k dispozici na internetových stránkách Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele Evropské komise.

Ozařovny

Potraviny a složky potravin smějí být ozařovány pouze ve schválených ozařovnách. Ozařovny v EU schvalují příslušné orgány členských států. Podle čl. 7 odst. 3 směrnice 1999/2/ES jsou členské státy povinny oznámit Komisi seznam svých schválených ozařoven.

K ošetření potravin a složek potravin mohou být použity pouze tyto druhy ionizujícího záření uvedené v příloze II dané směrnice:

  • záření gama radionuklidů 60Co nebo137Cs,
  • rentgenové záření generované přístroji, jehož energie (maximální energie kvanta) nepřevyšuje 5 MeV,
  • urychlené elektrony z generátorů, jejichž energie (maximální energie kvanta) nepřevyšuje 10 MeV.

Seznam schválených ozařoven v členských státech je přístupný veřejnosti, jak byl zveřejněn Komisí.

Ozařované potraviny a složky potravin

Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES o stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením je na úrovni EU povoleno ozařování sušených aromatických bylin, koření a zeleninových ochucovacích přípravků. Sedm členských států dále Komisi oznámilo, že v souladu s čl. 4 odst. 4 směrnice 1999/2/ES ponechává v platnosti vnitrostátní povolení pro některé potraviny a složky potravin. Komise zveřejnila seznam vnitrostátních povolení.

Všechny ozářené potraviny, které obsahují jednu nebo více ozářených složek potravin, musí být označeny slovy „ozářeno" nebo „ošetřeno ionizujícím zářením". Je-li ozářený výrobek použit jako složka ve vícesložkové potravině, uvedou se tatáž slova u jeho názvu v seznamu složek. Je-li výrobek prodáván nebalený, uvedou se tato slova společně s názvem výrobku na tabulce nebo štítku nad nádobou, v níž je výrobek umístěn, nebo vedle ní.

S cílem prosadit používání správného označování a umožnit zjištění neschválených produktů standardizoval Evropský výbor pro normalizaci (CEN) na základě zmocnění Komisí několik analytických metod.

Výsledky kontrol provedených v ozařovnách a použité dávky

Tato část zprávy se zabývá výsledky kontrol provedených v ozařovnách, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených produktů a použité dávky. Podle informací poskytnutých členskými státy potvrdily kontroly provedené příslušnými orgány, že schválené ozařovny vyhovují požadavkům směrnice 1999/2/ES.

Následující tabulky a grafy zobrazují výsledky kontrol provedených ve schválených ozařovnách v členských státech v roce 2013, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených potravin a složek potravin a použité dávky.

Shrnutí za EU

Následující tabulka shrnuje množství potravin (v tunách) ošetřených ionizujícím zářením ve schválených ozařovnách ve 13 členských státech Evropské unie:

Členský stát

Počet schválených ozařoven

Ošetřené množství (t)

Belgie

1

 3 399,3

Bulharsko

2

 Žádné ošetřené potraviny

Česká republika

1

24,4

Německo

4

103,3

Estonsko

1

35,2

Španělsko

3*

871,0

Francie

5

691,0

Itálie

1

 Žádné ošetřené potraviny

Maďarsko

1

6,7

Nizozemsko

2

1 678,6

Polsko

2

66,7

Rumunsko

1

Žádné ošetřené potraviny

Spojené království

1

 Žádné ošetřené potraviny

Celkem:

25

6 876,2

* Ve dvou z těchto tří ozařoven nebyly ozářeny žádné potraviny.

V Evropské unii existuje 25 schválených ozařoven, jež se nacházejí ve 13 členských státech. V sedmi z těchto 25 ozařoven nebyly ozářeny žádné potraviny. V roce 2013 ozařovalo potraviny pouze 9 z těchto 13 členských států.

Následující graf shrnuje množství potravin (v tunách) a kategorie produktů ošetřených ionizujícím zářením ve schválených ozařovnách v Evropské unii v roce 2013:

V následujících členských státech se nenacházejí žádné schválené ozařovny: Dánsko, Irsko, Řecko, Kypr, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Rakousko, Slovinsko, Slovensko, Finsko, Švédsko, Portugalsko.

V následujících tabulkách jsou uvedeny kategorie produktů ozářených v dotčených členských státech a použité dávky.

Belgie

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

4–7,9

Sušená krev, plazma, koaguláty

2,2–6,6

Zmrazená žabí stehýnka

2,7–4,7

Drůbeží droby

3,1–4,4

Česká republika

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

5,66–9,92

Sušená zelenina a ovoce*

6,65–8,7

*     Leccinum sp., Suillus luteus, Boletus edulis a směs sušených hub

Německo

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

5–10

Estonsko

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

10

Španělsko

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

9,31

Francie

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

5–10

Zmrazená žabí stehýnka

1–10

Mechanicky oddělované drůbeží maso (drůbeží separát)

4–10

Maďarsko

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

2–10

Nizozemsko

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

4–8

Kuřecí maso

3–5

Sušená zelenina a ovoce

2–8

Vaječný bílek

1

Zmrazená žabí stehýnka

4–8

Krevety/garnáti

3

Polsko

Potraviny

Absorbovaná dávka (kGy)

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

5–10

Výsledky kontrol provedených u výrobků ve fázi uvádění na trh a metody použité pro detekci ozářených potravin

V následujících tabulkách jsou uvedeny výsledky kontrol provedených u výrobků ve fázi uvádění na trh a metody použité pro detekci ošetření ionizujícím zářením.

Shrnutí za EU

Následující tabulka shrnuje analyzované vzorky a získané výsledky za Evropskou unii jako celek:

Členský stát

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Vzorky celkem

% z celkového počtu vzorků v EU

BE

104

16

3

123

2,1 %

BG

5

0

0

5

0,1 %

CZ

26

1

3

30

0,5 %

DK

NCP

NCP

NCP

NCP

 

DE

2 839

9

38

2 886

50,5 %

EE

NCP

NCP

NCP

NCP

 

IE

90

0

1

91

1,6 %

EL

10

0

0

10

0,2 %

ES

162

0

0

162

2,8 %

FR

167

0

7

174

3,0 %

HR

NDS

NDS

NDS

NDS

 

IT

535

10

8

553

9,7 %

CY

NCP

NCP

NCP

NCP

 

LV

8

0

5

13

0,2 %

LT

95

0

2

97

1,7 %

LU

18

0

2

20

0,4 %

HU

81

0

0

81

1,4 %

MT

NDS

NDS

NDS

NDS

 

NL

340

0

20

360

6,3 %

AT

65

0

7

72

1,3 %

PL

296

3

10

308

5,4 %

PT

19

1

3

23

0,4 %

RO

201

4

3

208

3,6 %

SI

28

0

0

28

0,5 %

SK

21

0

0

21

0,4 %

FI

252

7

13

272

4,8 %

SE

NCP

NCP

NCP

NCP

 

UK

149

22

5

176

3,1 %

EU celkem

5 511

73

130

5 713

100 %

96,4 %

1 %

2 %

100 %

 

NDS: Žádné údaje nebyly předloženy. NCP: Kontrola nebyla provedena.

Následující graf shrnuje analyzované vzorky a získané výsledky za Evropskou unii jako celek:

Belgie. Počet vzorků: 123

 

 

Počet vzorků: 123

 

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Ovoce (sušené)

5

0

0

EN 1788

Houby (čerstvé)

3

0

0

EN 1788

Těstoviny

7

6

1*

EN 1788

Zelenina a zeleninové výrobky (sušené)

4

0

0

EN 1788

Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich

Měkkýši

20

0

0

EN 1788

Krevety/garnáti

18

0

0

EN 1788

Byliny a koření

Byliny a koření (zmrazené)

16

2

0

EN 1788

Čaj

19

2

0

EN 1788

Maso a masné výrobky

Žabí stehýnka

2

6

1*

EN 1788

Ostatní

Doplňky stravy

10

0

1**

EN 1788

Celkem:

104

16

3

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

85 %

13 %

2 %

 

*     Chybně označeno.

**    Ozařování nepovoleno.

Bulharsko. Počet vzorků: 5

 

 

Počet vzorků: 5

 

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

4

0

0

EN 1788

Čaj

1

0

0

EN 1788

Celkem:

5

0

0

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

100 %

0 %

0 %

 

Česká republika: Počet vzorků: 30

 

 

Počet vzorků: 30

 

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Česnek

3

0

0

EN 1788

Instantní nudle

1

0

0

EN 1788

Houby nebo výrobky z hub (sušené)

3

0

0

EN 1788

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

8

1

0

EN 1788

Bylinné čaje

2

0

0

EN 1788

Ostatní

Doplňky stravy (prášek z juky)*

4

0

1

EN 1788

Polévka*

5

0

2

EN 1788

Celkem:

26

1

3

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

87 %

3 %

10 %

 

*          U vzorků bylo zjištěno ozáření, aniž by ozářené produkty byly označeny. Údaj o ošetření nebyl uveden v dokumentech, které doprovázejí ozářenou potravinu nebo se k ní vztahují, takže nebylo možné stanovit, zda byl produkt ozářen v ozařovně schválené Evropskou unií.

Dánsko

V roce 2013 nebyly kvůli omezeným finančním prostředkům provedeny žádné kontroly ve fázi uvádění na trh.

Německo: Počet vzorků: 2 886

Počet vzorků: 2 886

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Výrobky z obilovin

9

0

0

EN 1788
EN 1787

Obiloviny

1

0

0

EN 1787

Ovoce (sušené)

80

0

0

EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13751

Ovoce (čerstvé)

51

0

0

EN 1784
EN 1788
EN 1787

Houby (čerstvé)

14

0

0

EN 1788
EN 13751

Houby nebo výrobky z hub (sušené)

142

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Brambory

10

0

0

EN 1788

Luštěniny

66

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Zelenina a zeleninové výrobky (sušené)

36

0

1*

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Zelenina (čerstvá)

19

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich

Korýši, měkkýši, slávky a jiní vodní živočichové (včetně výrobků z nich)

148

0

5**

EN 1786
EN 1788
EN 1787
EN 13751

Ryby a výrobky z ryb

41

0

1***

EN 1784
EN 1786
EN 1788

Ryby a mořské produkty (sušené)

14

0

0

EN 1786
EN 1788
EN 13751

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

1 124

6

3**

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Byliny a koření (ochucovací nebo kořenící přípravky)

197

0

6*

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Čaj

201

0

1*

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Maso a masné výrobky

Maso (kromě drůbeže a zvěřiny)

31

0

0

EN 1784
EN 1786
EN 1787

Masné výrobky (s výjimkou uzenin)

48

0

0

EN 1784
EN 1786

Ostatní

1

0

0

EN 1788
EN 1786
EN 1787
EN 13751

Drůbeží maso

118

0

0

EN 1786

Uzenářské výrobky

30

0

0

EN 1784
EN 1786

Mléko a mléčné výrobky

Máslo (s bylinami)

6

0

0

EN 1786

Sýr (s obsahem koření/bylin)

41

0

0

EN 1788
EN 1787

Mléko a mléčné výrobky

1

0

0

EN 1787

Ostatní

Káva

0

0

1***

EN 1788

Doplňky stravy

154

1

4***

EN 1788
EN 13751

Pokrmy (hotové)

24

0

0

EN 1786
EN 1788
EN 13751

Ostatní

33

0

0

EN 1788
EN 1786
EN 1787
EN 13751

Omáčky a polévky (dehydratované)

199

2

16*

EN 1788
EN 13751

Celkem:

2 839

9

38

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

98 %

0 %

1 %

 

*     Chybně označeno.

**    Chybně označeno a/nebo ozařování nepovoleno.

***  Ozařování nepovoleno.

Estonsko

V roce 2013 nebyly v Estonsku kvůli nedostatku laboratoří, které provádějí analýzy pro ionizující záření, provedeny žádné kontroly ve fázi uvádění na trh. Kromě toho podle estonských příslušných orgánů nebyly zaznamenány žádné případy podezření, pokud jde o případné nevyhovující ozářené potraviny na trhu.

Irsko: Počet vzorků: 91

Počet vzorků: 91

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Bobulové ovoce

4

0

0

EN 1788
EN 13751

Obiloviny, semena, zelenina a ovoce

4

0

0

EN 1788
EN 13751

Instantní nudle

1

0

0

EN 1788
EN 13751

Rajčatový prášek

1

0

0

EN 1788
EN 13751

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

1

0

0

EN 1788
EN 13751

Byliny a koření

26

0

0

EN 1788
EN 13751

Maso a masné výrobky

Burger mix

1

0

0

EN 1788
EN 13751

Ostatní

Doplňky stravy

52

0

1*

EN 1788
EN 13751

Celkem:

90

0

1

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

99 %

0 %

1 %

 

 *         Chybně označeno.

Řecko: Počet vzorků: 10

Počet vzorků: 10

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

9

0

0

EN 13751

Bylinné čaje

1

0

0

EN 13751

Celkem:

10

0

0

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

100 %

0 %

0 %

 

Španělsko: Počet vzorků: 162

Počet vzorků: 162

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Ovoce (sušené)

8

0

0

EN 13708

Houby nebo výrobky z hub (sušené)

12

0

0

EN 1788
EN 13751

Ořechy

4

0

0

EN 1787

Olejnatá semena

32

0

0

EN 13751

Zelenina a zeleninové výrobky (sušené)

24

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich

Ryby a výrobky z ryb

17

0

0

EN 1786

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

45

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Bylinné čaje

10

0

0

EN 13751

Maso a masné výrobky

Maso

10

0

0

EN 1786

Celkem:

162

0

0

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

100 %

0 %

0 %

 

Francie: Počet vzorků: 174

Počet vzorků: 174

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Obiloviny, semena, zelenina a ovoce

54

0

0

EN 1787

Ostatní

8

0

0

EN 1788

Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich

Krevety/garnáti

20

0

1*

EN 1786

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

44

0

2*

EN 1788

Maso a masné výrobky

Žabí stehýnka

10

0

0

EN 1786

Maso a masné výrobky

31

0

4*

EN 1784

Celkem:

167

0

7

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

96 %

0 %

4 %

 

*     Chybně označeno.

Itálie: Počet vzorků: 553

Počet vzorků: 553

Kategorie potravin

Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh

Vyhovující

Neprůkazné

Nevyhovující

Použitá metoda CEN

Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich

Obiloviny

2

2

0

EN 1788
EN 13751

Ovoce (sušené)

8

0

0

EN 13708
EN 13784
EN 1787

Ovoce (čerstvé)

7

0

0

EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13751

Česnek

17

1

0

EN 1788
EN 13784
EN 13751

Houby nebo výrobky z hub (sušené)

14

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Ořechy

20

0

0

EN 13784
EN 1787
EN 13751

Cibule

22

0

0

EN 1788
EN 13784
EN 13751

Ostatní zelenina

4

0

0

EN 1788
EN 13751

Brambory

26

0

0

EN 1788
EN 13784
EN 13751

Luštěniny

12

0

0

EN 13784
EN 13751

Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich

Korýši, měkkýši, slávky a jiní vodní živočichové (včetně výrobků z nich)

95

1

0

EN 1788
EN 1786
EN 13751

Ryby a výrobky z ryb

18

0

0

EN 1786
EN 1788
EN 13784

Krevety/garnáti

38

3

4***

EN 1788
EN 13751

Surimi

0

2

0

EN 1788

Byliny a koření

Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené)

124

0

1*

EN 1788
EN 13784
EN 13783
EN 1787
EN 13751

Složky rostlinných doplňků stravy

25

0

1**

EN 1788
EN 13784
EN 13751

Čaj

13

0

0

EN 1788
EN 1787
EN 13751

Maso a masné výrobky

Žabí stehýnka

14

0

2

EN 1786
EN 13751

Maso (kromě drůbeže a zvěřiny)

36

0

0

EN 1786
EN 13784

Drůbeží maso

39

0

0

EN 1786
EN 13784

Ostatní

Pokrmy (hotové)

0

1

0

EN 1788

Omáčky a polévky (dehydratované)

1

0

0

EN 13751

 

Celkem:

535

10

8

 

Celkem % analyzovaných vzorků:

97 %

2 %


Hodnocení => průměr 089
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář