Obsahuje souhrn údajů, které Evropské komisi zaslalo 26 členských států. Malta a Chorvatsko údaje za rok 2013 nedodaly. Chorvatsko vstoupilo do EU dne 1. července 2013.
Právní základ a souvislosti
Podle čl. 7 odst. 3 směrnice 1999/2/ES jsou členské státy povinny každoročně sdělit Komisi:
- výsledky kontrol provedených v ozařovnách, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených potravin a složek potravin a použité dávky,
- výsledky kontrol provedených u výrobku ve fázi uvádění na trh a metody použité pro prokazování ošetření ionizujícím zářením.
Komise v souladu s požadavky čl. 7 odst. 4 uvedené směrnice zveřejní v Úředním věstníku Evropské unie:
- podrobné údaje o schválených ozařovnách v členských státech a všechny změny jejich postavení,
- zprávu vycházející z údajů poskytnutých každoročně vnitrostátními orgány dozoru.
Informace o obecných hlediskách ozařování potravin jsou k dispozici na internetových stránkách Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele Evropské komise.
Ozařovny
Potraviny a složky potravin smějí být ozařovány pouze ve schválených ozařovnách. Ozařovny v EU schvalují příslušné orgány členských států. Podle čl. 7 odst. 3 směrnice 1999/2/ES jsou členské státy povinny oznámit Komisi seznam svých schválených ozařoven.
K ošetření potravin a složek potravin mohou být použity pouze tyto druhy ionizujícího záření uvedené v příloze II dané směrnice:
- záření gama radionuklidů 60Co nebo137Cs,
- rentgenové záření generované přístroji, jehož energie (maximální energie kvanta) nepřevyšuje 5 MeV,
- urychlené elektrony z generátorů, jejichž energie (maximální energie kvanta) nepřevyšuje 10 MeV.
Seznam schválených ozařoven v členských státech je přístupný veřejnosti, jak byl zveřejněn Komisí.
Ozařované potraviny a složky potravin
Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES o stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením je na úrovni EU povoleno ozařování sušených aromatických bylin, koření a zeleninových ochucovacích přípravků. Sedm členských států dále Komisi oznámilo, že v souladu s čl. 4 odst. 4 směrnice 1999/2/ES ponechává v platnosti vnitrostátní povolení pro některé potraviny a složky potravin. Komise zveřejnila seznam vnitrostátních povolení.
Všechny ozářené potraviny, které obsahují jednu nebo více ozářených složek potravin, musí být označeny slovy „ozářeno" nebo „ošetřeno ionizujícím zářením". Je-li ozářený výrobek použit jako složka ve vícesložkové potravině, uvedou se tatáž slova u jeho názvu v seznamu složek. Je-li výrobek prodáván nebalený, uvedou se tato slova společně s názvem výrobku na tabulce nebo štítku nad nádobou, v níž je výrobek umístěn, nebo vedle ní.
S cílem prosadit používání správného označování a umožnit zjištění neschválených produktů standardizoval Evropský výbor pro normalizaci (CEN) na základě zmocnění Komisí několik analytických metod.
Nahoru Výsledky kontrol provedených v ozařovnách a použité dávky
Tato část zprávy se zabývá výsledky kontrol provedených v ozařovnách, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených produktů a použité dávky. Podle informací poskytnutých členskými státy potvrdily kontroly provedené příslušnými orgány, že schválené ozařovny vyhovují požadavkům směrnice 1999/2/ES.
Následující tabulky a grafy zobrazují výsledky kontrol provedených ve schválených ozařovnách v členských státech v roce 2013, zejména pokud jde o kategorie a množství ošetřených potravin a složek potravin a použité dávky.
Shrnutí za EU
Následující tabulka shrnuje množství potravin (v tunách) ošetřených ionizujícím zářením ve schválených ozařovnách ve 13 členských státech Evropské unie:
Členský stát |
Počet schválených ozařoven |
Ošetřené množství (t) |
Belgie |
1 |
3 399,3 |
Bulharsko |
2 |
Žádné ošetřené potraviny |
Česká republika |
1 |
24,4 |
Německo |
4 |
103,3 |
Estonsko |
1 |
35,2 |
Španělsko |
3* |
871,0 |
Francie |
5 |
691,0 |
Itálie |
1 |
Žádné ošetřené potraviny |
Maďarsko |
1 |
6,7 |
Nizozemsko |
2 |
1 678,6 |
Polsko |
2 |
66,7 |
Rumunsko |
1 |
Žádné ošetřené potraviny |
Spojené království |
1 |
Žádné ošetřené potraviny |
Celkem: |
25 |
6 876,2 |
* Ve dvou z těchto tří ozařoven nebyly ozářeny žádné potraviny.
V Evropské unii existuje 25 schválených ozařoven, jež se nacházejí ve 13 členských státech. V sedmi z těchto 25 ozařoven nebyly ozářeny žádné potraviny. V roce 2013 ozařovalo potraviny pouze 9 z těchto 13 členských států.
Následující graf shrnuje množství potravin (v tunách) a kategorie produktů ošetřených ionizujícím zářením ve schválených ozařovnách v Evropské unii v roce 2013:
V následujících členských státech se nenacházejí žádné schválené ozařovny: Dánsko, Irsko, Řecko, Kypr, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Rakousko, Slovinsko, Slovensko, Finsko, Švédsko, Portugalsko.
V následujících tabulkách jsou uvedeny kategorie produktů ozářených v dotčených členských státech a použité dávky.
Belgie
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
4–7,9 |
Sušená krev, plazma, koaguláty |
2,2–6,6 |
Zmrazená žabí stehýnka |
2,7–4,7 |
Drůbeží droby |
3,1–4,4 |
Česká republika
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
5,66–9,92 |
Sušená zelenina a ovoce* |
6,65–8,7 |
* Leccinum sp., Suillus luteus, Boletus edulis a směs sušených hub
Německo
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
5–10 |
Estonsko
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
10 |
Španělsko
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
9,31 |
Francie
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
5–10 |
Zmrazená žabí stehýnka |
1–10 |
Mechanicky oddělované drůbeží maso (drůbeží separát) |
4–10 |
Maďarsko
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
2–10 |
Nizozemsko
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
4–8 |
Kuřecí maso |
3–5 |
Sušená zelenina a ovoce |
2–8 |
Vaječný bílek |
1 |
Zmrazená žabí stehýnka |
4–8 |
Krevety/garnáti |
3 |
Polsko
Potraviny |
Absorbovaná dávka (kGy) |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
5–10 |
Nahoru Výsledky kontrol provedených u výrobků ve fázi uvádění na trh a metody použité pro detekci ozářených potravin
V následujících tabulkách jsou uvedeny výsledky kontrol provedených u výrobků ve fázi uvádění na trh a metody použité pro detekci ošetření ionizujícím zářením.
Shrnutí za EU
Následující tabulka shrnuje analyzované vzorky a získané výsledky za Evropskou unii jako celek:
Členský stát |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Vzorky celkem |
% z celkového počtu vzorků v EU |
BE |
104 |
16 |
3 |
123 |
2,1 % |
BG |
5 |
0 |
0 |
5 |
0,1 % |
CZ |
26 |
1 |
3 |
30 |
0,5 % |
DK |
NCP |
NCP |
NCP |
NCP |
|
DE |
2 839 |
9 |
38 |
2 886 |
50,5 % |
EE |
NCP |
NCP |
NCP |
NCP |
|
IE |
90 |
0 |
1 |
91 |
1,6 % |
EL |
10 |
0 |
0 |
10 |
0,2 % |
ES |
162 |
0 |
0 |
162 |
2,8 % |
FR |
167 |
0 |
7 |
174 |
3,0 % |
HR |
NDS |
NDS |
NDS |
NDS |
|
IT |
535 |
10 |
8 |
553 |
9,7 % |
CY |
NCP |
NCP |
NCP |
NCP |
|
LV |
8 |
0 |
5 |
13 |
0,2 % |
LT |
95 |
0 |
2 |
97 |
1,7 % |
LU |
18 |
0 |
2 |
20 |
0,4 % |
HU |
81 |
0 |
0 |
81 |
1,4 % |
MT |
NDS |
NDS |
NDS |
NDS |
|
NL |
340 |
0 |
20 |
360 |
6,3 % |
AT |
65 |
0 |
7 |
72 |
1,3 % |
PL |
296 |
3 |
10 |
308 |
5,4 % |
PT |
19 |
1 |
3 |
23 |
0,4 % |
RO |
201 |
4 |
3 |
208 |
3,6 % |
SI |
28 |
0 |
0 |
28 |
0,5 % |
SK |
21 |
0 |
0 |
21 |
0,4 % |
FI |
252 |
7 |
13 |
272 |
4,8 % |
SE |
NCP |
NCP |
NCP |
NCP |
|
UK |
149 |
22 |
5 |
176 |
3,1 % |
EU celkem |
5 511 |
73 |
130 |
5 713 |
100 % |
96,4 % |
1 % |
2 % |
100 % |
|
NDS: Žádné údaje nebyly předloženy. NCP: Kontrola nebyla provedena.
Následující graf shrnuje analyzované vzorky a získané výsledky za Evropskou unii jako celek:
Belgie. Počet vzorků: 123
|
|
Počet vzorků: 123 |
| ||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Ovoce (sušené) |
5 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Houby (čerstvé) |
3 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Těstoviny |
7 |
6 |
1* |
EN 1788 | |
Zelenina a zeleninové výrobky (sušené) |
4 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich |
Měkkýši |
20 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Krevety/garnáti |
18 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Byliny a koření |
Byliny a koření (zmrazené) |
16 |
2 |
0 |
EN 1788 |
Čaj |
19 |
2 |
0 |
EN 1788 | |
Maso a masné výrobky |
Žabí stehýnka |
2 |
6 |
1* |
EN 1788 |
Ostatní |
Doplňky stravy |
10 |
0 |
1** |
EN 1788 |
Celkem: |
104 |
16 |
3 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
85 % |
13 % |
2 % |
|
* Chybně označeno.
** Ozařování nepovoleno.
Bulharsko. Počet vzorků: 5
|
|
Počet vzorků: 5 |
| ||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
4 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Čaj |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Celkem: |
5 |
0 |
0 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
100 % |
0 % |
0 % |
|
Česká republika: Počet vzorků: 30
|
|
Počet vzorků: 30 |
| ||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Česnek |
3 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Instantní nudle |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Houby nebo výrobky z hub (sušené) |
3 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
8 |
1 |
0 |
EN 1788 |
Bylinné čaje |
2 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ostatní |
Doplňky stravy (prášek z juky)* |
4 |
0 |
1 |
EN 1788 |
Polévka* |
5 |
0 |
2 |
EN 1788 | |
Celkem: |
26 |
1 |
3 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
87 % |
3 % |
10 % |
|
* U vzorků bylo zjištěno ozáření, aniž by ozářené produkty byly označeny. Údaj o ošetření nebyl uveden v dokumentech, které doprovázejí ozářenou potravinu nebo se k ní vztahují, takže nebylo možné stanovit, zda byl produkt ozářen v ozařovně schválené Evropskou unií.
Dánsko
V roce 2013 nebyly kvůli omezeným finančním prostředkům provedeny žádné kontroly ve fázi uvádění na trh.
Německo: Počet vzorků: 2 886
Počet vzorků: 2 886 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Výrobky z obilovin |
9 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Obiloviny |
1 |
0 |
0 |
EN 1787 | |
Ovoce (sušené) |
80 |
0 |
0 |
EN 13708 | |
Ovoce (čerstvé) |
51 |
0 |
0 |
EN 1784 | |
Houby (čerstvé) |
14 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Houby nebo výrobky z hub (sušené) |
142 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Brambory |
10 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Luštěniny |
66 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Zelenina a zeleninové výrobky (sušené) |
36 |
0 |
1* |
EN 1788 | |
Zelenina (čerstvá) |
19 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich |
Korýši, měkkýši, slávky a jiní vodní živočichové (včetně výrobků z nich) |
148 |
0 |
5** |
EN 1786 |
Ryby a výrobky z ryb |
41 |
0 |
1*** |
EN 1784 | |
Ryby a mořské produkty (sušené) |
14 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
1 124 |
6 |
3** |
EN 1788 |
Byliny a koření (ochucovací nebo kořenící přípravky) |
197 |
0 |
6* |
EN 1788 | |
Čaj |
201 |
0 |
1* |
EN 1788 | |
Maso a masné výrobky |
Maso (kromě drůbeže a zvěřiny) |
31 |
0 |
0 |
EN 1784 |
Masné výrobky (s výjimkou uzenin) |
48 |
0 |
0 |
EN 1784 | |
Ostatní |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Drůbeží maso |
118 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Uzenářské výrobky |
30 |
0 |
0 |
EN 1784 | |
Mléko a mléčné výrobky |
Máslo (s bylinami) |
6 |
0 |
0 |
EN 1786 |
Sýr (s obsahem koření/bylin) |
41 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Mléko a mléčné výrobky |
1 |
0 |
0 |
EN 1787 | |
Ostatní |
Káva |
0 |
0 |
1*** |
EN 1788 |
Doplňky stravy |
154 |
1 |
4*** |
EN 1788 | |
Pokrmy (hotové) |
24 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Ostatní |
33 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Omáčky a polévky (dehydratované) |
199 |
2 |
16* |
EN 1788 | |
Celkem: |
2 839 |
9 |
38 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
98 % |
0 % |
1 % |
|
* Chybně označeno.
** Chybně označeno a/nebo ozařování nepovoleno.
*** Ozařování nepovoleno.
Estonsko
V roce 2013 nebyly v Estonsku kvůli nedostatku laboratoří, které provádějí analýzy pro ionizující záření, provedeny žádné kontroly ve fázi uvádění na trh. Kromě toho podle estonských příslušných orgánů nebyly zaznamenány žádné případy podezření, pokud jde o případné nevyhovující ozářené potraviny na trhu.
Irsko: Počet vzorků: 91
Počet vzorků: 91 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Bobulové ovoce |
4 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Obiloviny, semena, zelenina a ovoce |
4 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Instantní nudle |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Rajčatový prášek |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Byliny a koření |
26 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Maso a masné výrobky |
Burger mix |
1 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Ostatní |
Doplňky stravy |
52 |
0 |
1* |
EN 1788 |
Celkem: |
90 |
0 |
1 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
99 % |
0 % |
1 % |
|
* Chybně označeno.
Řecko: Počet vzorků: 10
Počet vzorků: 10 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
9 |
0 |
0 |
EN 13751 |
Bylinné čaje |
1 |
0 |
0 |
EN 13751 | |
Celkem: |
10 |
0 |
0 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
100 % |
0 % |
0 % |
|
Španělsko: Počet vzorků: 162
Počet vzorků: 162 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Ovoce (sušené) |
8 |
0 |
0 |
EN 13708 |
Houby nebo výrobky z hub (sušené) |
12 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ořechy |
4 |
0 |
0 |
EN 1787 | |
Olejnatá semena |
32 |
0 |
0 |
EN 13751 | |
Zelenina a zeleninové výrobky (sušené) |
24 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich |
Ryby a výrobky z ryb |
17 |
0 |
0 |
EN 1786 |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
45 |
0 |
0 |
EN 1788 |
Bylinné čaje |
10 |
0 |
0 |
EN 13751 | |
Maso a masné výrobky |
Maso |
10 |
0 |
0 |
EN 1786 |
Celkem: |
162 |
0 |
0 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
100 % |
0 % |
0 % |
|
Francie: Počet vzorků: 174
Počet vzorků: 174 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Obiloviny, semena, zelenina a ovoce |
54 |
0 |
0 |
EN 1787 |
Ostatní |
8 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich |
Krevety/garnáti |
20 |
0 |
1* |
EN 1786 |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
44 |
0 |
2* |
EN 1788 |
Maso a masné výrobky |
Žabí stehýnka |
10 |
0 |
0 |
EN 1786 |
Maso a masné výrobky |
31 |
0 |
4* |
EN 1784 | |
Celkem: |
167 |
0 |
7 |
| |
Celkem % analyzovaných vzorků: |
96 % |
0 % |
4 % |
|
* Chybně označeno.
Itálie: Počet vzorků: 553
Počet vzorků: 553 |
|||||
Kategorie potravin |
Potraviny analyzované ve fázi uvádění na trh |
Vyhovující |
Neprůkazné |
Nevyhovující |
Použitá metoda CEN |
Obiloviny, semena, zelenina, ovoce a výrobky z nich |
Obiloviny |
2 |
2 |
0 |
EN 1788 |
Ovoce (sušené) |
8 |
0 |
0 |
EN 13708 | |
Ovoce (čerstvé) |
7 |
0 |
0 |
EN 13708 | |
Česnek |
17 |
1 |
0 |
EN 1788 | |
Houby nebo výrobky z hub (sušené) |
14 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ořechy |
20 |
0 |
0 |
EN 13784 | |
Cibule |
22 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Ostatní zelenina |
4 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Brambory |
26 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Luštěniny |
12 |
0 |
0 |
EN 13784 | |
Ryby, korýši, měkkýši a výrobky z nich |
Korýši, měkkýši, slávky a jiní vodní živočichové (včetně výrobků z nich) |
95 |
1 |
0 |
EN 1788 |
Ryby a výrobky z ryb |
18 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Krevety/garnáti |
38 |
3 |
4*** |
EN 1788 | |
Surimi |
0 |
2 |
0 |
EN 1788 | |
Byliny a koření |
Aromatické byliny, koření a zeleninové ochucovací přípravky (sušené) |
124 |
0 |
1* |
EN 1788 |
Složky rostlinných doplňků stravy |
25 |
0 |
1** |
EN 1788 | |
Čaj |
13 |
0 |
0 |
EN 1788 | |
Maso a masné výrobky |
Žabí stehýnka |
14 |
0 |
2 |
EN 1786 |
Maso (kromě drůbeže a zvěřiny) |
36 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Drůbeží maso |
39 |
0 |
0 |
EN 1786 | |
Ostatní |
Pokrmy (hotové) |
0 |
1 |
0 |
EN 1788 |
Omáčky a polévky (dehydratované) |
1 |
0 |
0 |
EN 13751 | |
|
Celkem: |
535 |
10 |
8 |
|
Celkem % analyzovaných vzorků: |
97 % |
2 % |