- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Patentován prototyp zařízení na kombinovaný ohřev
Na veletrhu Anuga v dubnu 2006 představila německá firma Wild-Indag (Heidelberg-Eppelheim) novou technologii ohřevu potravin “Indag High Power Heating System“ (IPS), která kombinuje dosud jen alternativně aplikované technologie: ohmický ohřev a mikrovlnný/radiofrekvenční ohřev. Podařilo se spojit přednosti obou typů ohřevu. Prototyp zařízení IPS dosahuje výkonu až 3 tuny/den, při dosažení teploty až 140 ºC během 90 s.
Při klasickém nepřímém ohřevu je nevýhodou dlouhá doba procesu, při němž musí stále docházet k promíchávání kvůli možnosti místního přehřátí a při němž přesto utrpí barva, chuť, vůně i nutriční vlastnosti. Při ohmickém ohřevu dochází v případě kapalin k dosažení potřebné teploty téměř okamřitě, avšak v případě kusovitých potravin, je doba ohřevu dlouhá a vysoká je i pravděpodobnost místního přehřátí. Kromě toho se do produktu uvolňují štěpné produkty elektrod. Pro ohřev kusovitých potravin sice může být používán mikrovlnný/radiofrekvenční ohřev, avšak vždy dochází k poškození produktu. Zařízení IPS umožňuje rychlý ohřev kapalin ohmickým ohřevem a zároveň krátkodobý ohřev obsažených kusovitých částí, takže kvalita produktu zůstane zachována v míře dosud nedosažitelné. Přitom je zabráněno přechodu nežádoucích reakčních produktů elektrolýzy do výrobků.
Dtsch. Milchwirtschaft, 57, 2006, č. 12, s. 499 Zdroj info ÚZPI