Renata Šarjaková, 17. červenec 2006
Patentován prototyp zařízení na kombinovaný ohřev
Německá firma Wild-Indag zkonstruovala zařízení spojující přednosti odporového a mikrovlnného ohřevu vhodné pro kapaliny i pro potraviny s kousky.
Na veletrhu Anuga v dubnu 2006 představila německá firma Wild-Indag (Heidelberg-Eppelheim) novou technologii ohřevu potravin “Indag High Power Heating System“ (IPS), která kombinuje dosud jen alternativně aplikované technologie: ohmický ohřev a mikrovlnný/radiofrekvenční ohřev. Podařilo se spojit přednosti obou typů ohřevu. Prototyp zařízení IPS dosahuje výkonu až 3 tuny/den, při dosažení teploty až 140 ºC během 90 s.

Při klasickém nepřímém ohřevu je nevýhodou dlouhá doba procesu, při němž musí stále docházet k promíchávání kvůli možnosti místního přehřátí a při němž přesto utrpí barva, chuť, vůně i nutriční vlastnosti. Při ohmickém ohřevu dochází v případě kapalin k dosažení potřebné teploty téměř okamřitě, avšak v případě kusovitých potravin, je doba ohřevu dlouhá a vysoká je i pravděpodobnost místního přehřátí. Kromě toho se do produktu uvolňují štěpné produkty elektrod. Pro ohřev kusovitých potravin sice může být používán mikrovlnný/radiofrekvenční ohřev, avšak vždy dochází k poškození produktu. Zařízení IPS umožňuje rychlý ohřev kapalin ohmickým ohřevem a zároveň krátkodobý ohřev obsažených kusovitých částí, takže kvalita produktu zůstane zachována v míře dosud nedosažitelné. Přitom je zabráněno přechodu nežádoucích  reakčních produktů elektrolýzy do výrobků.

Dtsch. Milchwirtschaft, 57, 2006, č. 12, s. 499  Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 143
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář