Renata Šarjaková, 13. červenec 2006
Nutriční složení vepřového masa
Americké ministerstvo zemědělství zveřejnilo nové hodnoty nutričního složení vepřového masa.

Americké ministerstvo zemědělství – Výzkumná jednotka pro zemědělství  (USDA–ARS) uveřejnilo nové údaje o nutričním složení vepřového masa. Jde o hodnoty, které aktualizují hodnoty z roku 1991. Celkem bylo analyzováno 9 různých tržních druhů vepřového masa (a to buď s kostí nebo bez kostí, syrové nebo tepelně opracované). V porovnání s předchozími údaji (1991) nové údaje (2006) ukazují na významné změny v nutričním složení vepřového masa. U osmi z devíti druhů syrového vepřového masa došlo ke snížení obsahu tuku, obsah bílkovin se nezměnil.

Uvedené zjištění bude mít velký dopad pro vytváření nutričních doporučení – bude nutné přehodnotit dřívější názor na vepřové maso. Nové údaje o složení vepřového masa budou tvořit základ pro nutriční značení vepřových výrobků. Revidované hodnoty nutričního složení vepřového masa jsou k dispozici v příloze.

 

Příloha: Nutriční složení vepřového masa – revidované hodnoty USDA (červen 2006)

 

USDA–ARS                                      zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 108
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář