Renata Šarjaková, 6. říjen 2014
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží srpen 2014

KOMENTÁŘ

 

Ceny výrobců v zemědělství se za srpen 2014 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 1,0 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 8,1 %. Ceny živočišné výroby byly vyšší o 6,7 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v srpnu 2014 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 4,8 %, brambor o 28,5 % a olejnin o 9,2 %. U čerstvé zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 13,6 %, ovoce vykázalo rovněž snížení a to o 15,6 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 0,9 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 3,1 %, u prasat jatečných v živém o 2,3 % a u mléka o 13,6 %.  Pokles cen byl vykázán u telat jatečných v živém o 7,0 %, u krav jatečných o 1,6 % a u jalovic jatečných o 1,4 %.
 
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly snížení o 0,4 %. Pokles cen byl vykázán u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 9,0 %, u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 10,1 % a u pekařských výrobků a těstovin o 1,3 %. Ceny se zvýšily u konzervovaného masa a masných výrobků o 1,9 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,6 % a u mléčných výrobků o 4,5 %.
    
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,7 %. K vzestupu cen došlo u masa o 2,9 %, u olejů a tuků o 1,5 %, u pekárenských výrobků; obilovin o 1,2 %, u ryb o 1,1 % a u mléka, sýrů a vajec o 7,2 %. Ceny se snížily u zeleniny o 11,0 % a u brambor o 41,1 %.

Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen potravinářského zboží je u rostlinných a živočišných olejů a tuků (pokles cen výrobců o 9,0 %), proti vykázanému růstu spotřebitelských cen u olejů a tuků o 1,5 %; a u pekařských výrobků a těstovin (snížení cen výrobců o 1,3 %) proti růstu spotřebitelských cen u pekárenských výrobků; obilovin o 1,2 %.


Metodické vysvětlivky
Komentář

Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

Grafická část
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko

 

Informace ze dne 30. 9. 2014 http://www.apic-ak.cz/data_ak/14/k/Stat/ICZPSP1408.pdf


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 054
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář