Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Čirok místo pšenice
Američtí vědci šlechtí čirok pro potravinářské účely.
Lidem, kteří nedokáží tolerovat v potravě gluten (lepek), je určena další povzbudivá zpráva. Výzkumníci (Scott Bean USDA-ARS Grain Marketing and Production Research Center, Manhattan, Kansas, USA) vyvíjejí, resp. šlechtí čirok na potravinářské účely. Ten by mohl nahradit pšenici při výrobě těstovin, pečiva, oplatek a různých jiných potravin. Kromě toho, že zrno tohoto čiroku neobsahuje lepek – specifický typ bílkovin pšenice, rýže a ječmene – některé formy čiroku obsahují průkazné množství sloučenin, které mohou likvidovat rakovinotvorné látky. Zrno bílého, pro potravinářské účely využívaného čiroku se může přímo mlít a používat na přípravu různých potravin s vysokým obsahem dieteticky působící vlákniny. Bohužel čirok bez lepku zatím nepříznivě ovlivňuje strukturu, vůni, popř. chuť potravin z něho vyráběných. Na tomto problému výzkumníci intenzivně pracují zejména šlechtěním vhodných odrůd. Současně přitom přehodnocují postupy přípravy a zpracovávání vysokokvalitních chlebových a pekárenských výrobků z této nutričně hodnotné obiloviny.
Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 101
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář