Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Čirok místo pšenice
Čirok místo pšenice
Američtí vědci šlechtí čirok pro potravinářské účely.
Lidem, kteří nedokáží tolerovat v potravě gluten (lepek), je určena další povzbudivá zpráva. Výzkumníci (Scott Bean USDA-ARS Grain Marketing and Production Research Center, Manhattan, Kansas, USA) vyvíjejí, resp. šlechtí čirok na potravinářské účely. Ten by mohl nahradit pšenici při výrobě těstovin, pečiva, oplatek a různých jiných potravin. Kromě toho, že zrno tohoto čiroku neobsahuje lepek – specifický typ bílkovin pšenice, rýže a ječmene – některé formy čiroku obsahují průkazné množství sloučenin, které mohou likvidovat rakovinotvorné látky. Zrno bílého, pro potravinářské účely využívaného čiroku se může přímo mlít a používat na přípravu různých potravin s vysokým obsahem dieteticky působící vlákniny. Bohužel čirok bez lepku zatím nepříznivě ovlivňuje strukturu, vůni, popř. chuť potravin z něho vyráběných. Na tomto problému výzkumníci intenzivně pracují zejména šlechtěním vhodných odrůd. Současně přitom přehodnocují postupy přípravy a zpracovávání vysokokvalitních chlebových a pekárenských výrobků z této nutričně hodnotné obiloviny.
Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 097