- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Regionální potravina MSK 2014
Značku Regionální potravina
Moravskoslezského kraje získalo devět
nových produktů
16.7.2014 – (Ostrava, 16. července) Ve středu odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižní
značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Devíti místním producentům bylo ocenění
předáno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném Trojhalí v Dolní oblasti
Vítkovic. Soutěž Regionální potravina, kterou pořádá Ministerstvo zemědělství, oceňuje již pátým
rokem ty nejkvalitnější místní výrobky ve 13 regionech České republiky.
"Je velmi potěšující, že o značku Regionální potravina mají čím dál větší zájem jak regionální
producenti, tak zákazníci. Věřím, že jdeme správným směrem. Snažíme se přesvědčit také
obchodníky, aby regionální výrobky zařazovali do své nabídky. Produkty oceněné značkou Regionální
potravina jsou zárukou kvalitní regionální produkce" uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Ministerstvo v letošním roce ocenilo 106 výrobků ze všech krajů. Hodnotil se zejména vztah výrobku
k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti.
O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se v kraji ucházelo 104 produktů od
39 výrobců. "Letos se přihlásil rekordní počet výrobců, nejsilnější zastoupení měly kategorie
Pekařské výrobky a Masné výrobky" upřesnila Silvie Kořistková z Regionální agrární komory
Ostravsko, která soutěž v kraji organizuje. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích.
Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci
mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u
výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích.
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Grilovací klobása extra - Milan
Žabčík
2. Masné výrobky trvanlivé - Trvan Turist - Jaroslava Klemensová - MASOMA
3. Sýry včetně tvarohu - Kozí čerstvý sýr - Ekofarma Šťastná koza
4. Mléčné výrobky ostatní - Ochucené hlavnické jogurtové jahodové mléko - Zemědělské a
obchodní družstvo Hlavnice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Rychvaldská česneková placka - Rychvaldská pekárna s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Kravařský malinový dort - Ludmila Jařabová
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - Aroniovo – bezový nektar (Aronie z Podbeskydí) - Lubomír
Janhuba
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Výběrový džem borůvkový FRUCTUS
TERRAE - Supermus s.r.o.
9. Ostatní - Müsli ovesky – ořechové - Stanislava Supová
Kontakt pro další informace:
Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko
Mobil: +420 734 461 940
Email: potravina.silvie@seznam.cz
Email: tiskove@mze.cz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v
jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. V
současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách
www.regionalnipotravina.cz.