František Mariánek, 18. červenec 2014
Regionální potravina MSK 2014
 

Značku Regionální potravina

Moravskoslezského kraje získalo devět

nových produktů

 

16.7.2014 – (Ostrava, 16. července) Ve středu odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižní

značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Devíti místním producentům bylo ocenění

předáno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném Trojhalí v Dolní oblasti

Vítkovic. Soutěž Regionální potravina, kterou pořádá Ministerstvo zemědělství, oceňuje již pátým

rokem ty nejkvalitnější místní výrobky ve 13 regionech České republiky.

"Je velmi potěšující, že o značku Regionální potravina mají čím dál větší zájem jak regionální

producenti, tak zákazníci. Věřím, že jdeme správným směrem. Snažíme se přesvědčit také

obchodníky, aby regionální výrobky zařazovali do své nabídky. Produkty oceněné značkou Regionální

potravina jsou zárukou kvalitní regionální produkce" uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo v letošním roce ocenilo 106 výrobků ze všech krajů. Hodnotil se zejména vztah výrobku

k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti.

O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se v kraji ucházelo 104 produktů od

39 výrobců. "Letos se přihlásil rekordní počet výrobců, nejsilnější zastoupení měly kategorie

Pekařské výrobky a Masné výrobky" upřesnila Silvie Kořistková z Regionální agrární komory

Ostravsko, která soutěž v kraji organizuje. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích.

Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci

mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u

výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:

Kategorie Oceněný výrobek a výrobce

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Grilovací klobása extra - Milan

Žabčík

2. Masné výrobky trvanlivé - Trvan Turist - Jaroslava Klemensová - MASOMA

3. Sýry včetně tvarohu - Kozí čerstvý sýr - Ekofarma Šťastná koza

4. Mléčné výrobky ostatní - Ochucené hlavnické jogurtové jahodové mléko - Zemědělské a

obchodní družstvo Hlavnice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Rychvaldská česneková placka - Rychvaldská pekárna s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Kravařský malinový dort - Ludmila Jařabová

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - Aroniovo – bezový nektar (Aronie z Podbeskydí) - Lubomír

Janhuba

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Výběrový džem borůvkový FRUCTUS

TERRAE - Supermus s.r.o.

9. Ostatní - Müsli ovesky – ořechové - Stanislava Supová

Kontakt pro další informace:

Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko

Mobil: +420 734 461 940

Email: potravina.silvie@seznam.cz

Email: tiskove@mze.cz

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v

jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. V

současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách

www.regionalnipotravina.cz.


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář