Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Zaměření na náhrady cukru
V Oslo byla založena Nadace na podporu rozvoje výroby funkčních potravin a nápojů a zpočátku preferuje vývoj náhrad cukru.
V Oslo byla založena Nadace na podporu rozvoje výroby funkčních potravin a nápojů a zpočátku preferuje vývoj náhrad cukru.

            Nordické inovační centrum (Nordic Innovation Centre, NIC) v Oslu založilo Nadaci pro aditiva typu náhrad cukru pro nápojářský a potravinářský průmysl s kapitálem 6 mil. EURO. Základním úmyslem je vyvinout sladidlo bez cukru pro snídaně a šťávy. NIC také podporuje výzkumné inovace spojené s takovými oblastmi, jako jsou projekty ověřující zdravotní výhody  spojené se  zvyšujícím se obsahem vápníku v pomerančové šťávě a dalších ovocných šťávách podávaných při snídaních. V budoucnu hodlá NIC investovat  v potravinářském a nápojářském sektoru ve Skandinávii v oblasti funkčních potravin. Jejich očekávaný roční růst se odhaduje na 15 – 20 %. Očekává se, že trh s funkčními potravinami a nápoji v r. 2010 dosáhne hodnot  130 mld. Euro.  Založení Nadace je jedním z mnoha kroků vytvořit ze skandinávské  nordické oblasti vedoucí sílu v oblasti funkčních potravin a nápojů. Program je zaměřen na malé a střední výrobce, zejména na ty, které nedisponují vlastním kapitálem pro rozvoj.

 

Sugar substitute focus of fund. Soft Drinks International, March 2006, s. 4                                               Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 084
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář