Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Forma vápníku vhodná pro fortifikaci náhražek mléka
Gadocal K obsahuje vápník ve formě citrátu vápenato-draselného a zabraňuje nežádoucí sedimentaci.
Izraelská společnost Gadot Biochemical Industrie (http://www.gadotbio.com/#)  vyvinula novou sloučeninu s citrátem vápenatým, která umožní odstranit problémy s fortifikací sójového mléka, sušeného mléka, dětské mléčné výživy a dalších mléčných náhražek. Mléko je v západní stravě jedním z nejlepších zdrojů vápníku, ale pro osoby s intolerancí nebo averzí k mléku je mnohdy velmi obtížné dosáhnout doporučovaného denního příjmu této minerálie nezbytné pro stavbu kostí. Řešením mohou být fortifikované nápoje, zejména mléčné náhražky jako je kupříkladu sójové mléko, při jejich výrobě je ale nutno překonávat určité překážky, zejména sedimentaci či koagulaci, ke kterým obvykle dochází při reakci volného vápenatého iontu s proteinem. Nová vápenatá sloučenina společnosti Gadot označovaná jako Gaducal K koagulaci nezpůsobuje, protože vápenatý iont v roztoku není volný, ale ve formě citrátu vápenato-draselného. Nadto si sloučenina tvořená z 15 % elementárním vápníkem a ze 6 % elementárním draslíkem uchovává při přidání do roztoku s neutrálním pH odpovídající dispergační schopnost, takže není třeba pro udržení disperze používat stabilizátory, kupř. hydrokoloidy. Ve výzkumném a vývojovém středisku společnosti Gadot byl preparát Gadocal K testován na čerstvém a UHT sójovém mléce a bylo zjištěno, že se nevytváří žádný sediment ani po více než čtyřech týdnech. U všech ostatních prostředků docházelo při fortifikaci sójového mléka k precipitaci vápníku, což znamená, že se musí přidávat vápník v mnohem větším množství, aby se kompenzoval podíl vápníku, který se usazuje na dně balení. Vytváření sedimentu na dně obalů je u většiny nápojů fortifikovaných vápníkem skutečným problémem. Studie prováděná na univerzitě v Creightonu (publikovaná v únoru 2005 v časopisu Nutrition Today) ukázala, že v důsledku usazování na dně obalu je u některých sójových a rýžových fortifikovaných nápojů obsah vápníku až o 85 % nižší než udávají informativní údaje na obalu. Gadocal se může přidávat do potravin a nápojů v množství 300 mg na 240 ml, resp. na 8oz porci, což odpovídá obsahu vápníku stejnému jako je v kravském mléce. Doporučený denní příjem (RDI) vápníku pro zdravé jedince je ve Velké Británii 1 000 mg. Pro dospívající mládež je RDI 1 300 mg vzhledem k nezbytnosti dosažení potřebné denzity kostí, a pro populaci nad 50 let je RDI zvýšeno na 1 200 mg s ohledem na větší nebezpečí vzniku osteoporózy. V několika studiích bylo prokázáno, že použití draslíku napomáhá ke zvýšení absorpce vápníku v organismu a rovněž snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů, jejichž hlavní složkou je vápník. Řada výrobků společnosti Gadot s označením Gado zahrnuje šest ingrediencí vápníkových (Gadocal), čtyři hořčíkové (Gadomag), jednu zinkovou (Gadozinc) a jeden multipreparát (Gado Multimin). Gadocal K přichází na trh pouze několik týdnů po uvedení další vápníkové ingredience Gadocal Extreme, což je vysoce rozpustný zdroj minerálních látek pro použití v sirupech a koncentrátech.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=67312-gadot-calcium-gadocal
                                                                Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář