Renata Šarjaková, 27. červen 2006
WGC vydal známky pro označení celozrnných potravin
Známkami WGS jsou označovány výrobky obsahující celozrnnou komponentu.


Na nedávné konferenci „Getting Whole Grains to 3“ v Orladno, věnované problémům zvyšování konzumace celozrnných potravin, představil americký Výbor pro celozrnné potraviny (WGC) tři známky pro označování celozrnných potravin, které by měly spotřebitelům pomoci lépe se orientovat v širokém sortimentu výrobků. Podle nových směrnic pro správnou výživu Dietary Guidelines for Americans 2005, vydaných v loňském roce americkým ministerstvem zemědělství, je zdůrazňována potřeba zvýšené konzumace celozrnných potravin. Konkrétně je požadován příjem celozrnných potravin v množství ekvivalentním minimálně 3 oz  (ca 85 g) celých zrn denně, které by mělo být účinným prostředkem ke snižování rizika koronárních srdečních chorob, udržování odpovídající hmotnosti a snižování rizika dalších chronických onemocnění. Pro ulehčení výběru vhodných potravin, jejichž konzumace by zabezpečila požadované tři denní porce celozrnných výrobků byly proto WGC navrženy tři typy známek, charakterizujících výrobky jako „dobrý zdroj“ celozrnné komponenty, „vynikající zdroj“, resp. „vynikající zdroj 100% celozrnné komponenty“. V současné době je registrováno více než 600 výrobků používajících tyto známky. Téměř každý den přibývají další výrobky, i když FDA dosud neschválil jejich používání, a hledá vhodnou definici pro termín „vynikající zdroj“ celých zrn. Mezi výrobky, které jsou označeny známkami WGS (Whole Grain Stamps) je kupříkladu neloupaná rýže Uncle Ben’s, krekery Kashi, cereálie Nature’s Path, Gardenburgery, římský šrotový chléb, granola tyčinky společnosti Cascadian Farm a pilaf Near East. WCG má v současné době 106 členů, včetně takových průmyslových gigantů jako jsou General Mills, The Quaker Oats, Frito-Lay, Inc. a George Weston Ltd.
Nejnovější celozrnné výrobky na americkém trhu
Nedávné sympozium v Orgando bylo rovněž platformou řady společností pro představení svých nových celozrnných výrobků. Společnost La Brea Bakery z Los Angeles, která je jednou z posledních, které byla udělena Výborem pro cereální potraviny známka „Good Source“, prezentovala pšeničné bagety, pšeničný chléb a celozrnný chléb. Označení výrobků WGS ušetří spotřebiteli čas, který by musel strávit čtením údajů na obalu a výpočtem potřebného množství. Pro spotřebitele je označení výrobků WGS velmi pohodlné a nadto zdůrazňuje důležitost celozrnných výrobků pro zdraví. Jedna z největších potravinářských společností, Unilever představila přílohovou rýži a těstoviny z celozrnných cereálií, společnost Uncle Ben’s 100% přírodní nebo ochucenou rychlovarnou hnědou rýži, která je balena v sáčcích vhodných pro mikrovlnnou úpravu během 90 sekund a nevyžaduje přídavek vody. Společnost American Italian Pasta Co z Kansas City, první těstárenská společnost, které byla udělena WGS na těstoviny Multi-Grain, uvedla tři nové druhy těstovin s obchodní značkou Muellers, Golden Grain a Heartland. Těstoviny obsahují více než 80 % celozrnné komponenty a jsou označeny známkou „Excellent Source“ .
Milling &Baking News, 84, 2006, č. 50, s. 31–32 

      

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář