Renata Šarjaková, 27. červen 2006
Probiotická ovocná šťáva
Je popsáno zařízení na výrobu probiotických nápojů na bázi ovocných šťáv, použitelné jako přídavné zařízení ke stávajícím linkám na výrobu šťáv.

            Probiotika se stala velmi  ceněnou složkou moderních funkčních potravin. Jako potenciálního budoucího nosiče probiotik považuje firma Ch. Hansen  pomerančovou šťávu. Klíčovým článkem vývoje sekundárních probiotických preparátů je firemní systém přímé kapalné inokulace, který umožňuje výrobcům potravin přidávat  probiotické bakterie přímo do finálních potravinářských výrobků. Při standardním výrobním postupu by tepelný zásah mohl probiotické bakterie zničit.  Nový systém  umožňuje probiotické bakterie přidávat do mléka či šťáv v uzavřeném perfektně  čistém prostředí a tak vyrábět  nezávadné a účinné  probiotické nápoje flexibilním způsobem na existujícím výrobním zařízení. Systém vyvinutý fy Ch. Hansen byl doplněn dávkovacím systémem Flex Dos firmy Tetra Pak.

 

Con Foo, R., Probiotic fruit juice. Food Australia, 57, 2005, č. 12, s. 541                       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 080
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář