- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Prodlopužení skladovatelnosti (data použitelnosti) potravin přírodními prostředky
Firma Cooke Aromatics Pty Ltd (admin@cookearom.com.au) nabízí řadu přírodních antioxidantů na bázi rozmarýnových extraktů, které minimalizují žluknutí a zlepšují skladovatelnost díky své široké antibakteriální aktivitě. Rozmarýnový extrakt úspěšně inhibuje růst mikrobů E. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa. Tyto funkční složky jsou vhodné jak ve formě ve vodě rozpustné látky, tak i ve formě v oleji dispergovaných preparátů. Extrakty se úspěšně používají jako složka chlazeného masa, snacků, majonézy, omáček, dresinků, mořských produktů, přírodních ochucujících látek a různých typů slaných náplní (extrakt Oxy´less Clear), nebo v nápojích (ve vodě rozpustný preparát Flavor Plus). Pro aplikaci za sucha je nejvhodnější práškovitý preparát Oxyless CS. Všechny extrakty se dobře dispergují a emulgují. Povrchovým kontaktem chrání tuky (oleje) a přírodní barviva. Úspěšně omezují oxidaci tukových složek a stabilizují přírodní barviva.
Collins, T., Natural shelf life extension. Food Australia, 57, 2005, č. 12, s. 529