- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Na Regionálních potravinách si na Zemi živitelce pochutnal i prezident republiky
Regionální potravina připravila i letos pro návštěvníky výstavy Země živitelka bohatý program. U jejího stánku se vystřídali známí čeští kuchaři, kteří speciálně pro tuto akci připravili pokrmy z oceněných regionálních produktů. Expozici Regionální potraviny si při své návštěvě českobudějovického Výstaviště prohlédl prezident Miloš Zeman, premiér Jiří Rusnok a ministr zemědělství Miroslav Toman.
Na stánku Regionální potraviny se v termínu od 28. 8. do 3. 9. vystřídali známý čeští kuchaři. Speciálně pro tuto příležitost si připravili recepty s použitím oceněných surovin. Návštěvníci měli možnost ochutnat takové pochoutky, jakými byli tvarohovo-krupicové knedlíčky z biotvarohu s vanilkou a medem, farmářský kozí sýr s listovým salátem a dresinkem, uzený siven s křenovou pěnou, salátem a domácím chlebem nebo žateckou šunku pečenou na oříškovém biomásle s koprovou omáčkou a pečeným bramborem. Degustační menu připravili „Kluci v akci“ Filip Sajler a Ondřej Slanina a najdete ho zde (pdf).
Televizní kuchaře Kluky v akci vystřídal budějovický kuchař Petr Šíma, který stejně jako jeho kolegové používal produkty oceněné Regionální potravinou. Degustační porce pro návštěvníky se tentokrát skládaly z bramborových placek s makovou náplní, uzeného pstruha s česnekovým přelivem a polentou, uzenou kýtou s bramborovými resty a cibulovým zelím a k ochutnání byly také čerstvé těstoviny s hlívou ústřičnou a sýrem. Recepty jsou k dispozici zde (pdf).
Mimo kulinářské show se na pódiu prezentovala Potravinářská a Agrární komora, Kraj Vysočina, Ústecký kraj, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj a Plzeňský kraj. Vedle hlavní expozice vystavovali výrobci v menších stáncích. Návštěvníci agrosalonu se mohli seznámit s produkcí firem Bohemilk, Vitaminátor, Kand, Zubr, masné výroby Moravan, s produkty včelaře Vavřince Turčína, firmy Rakytník Pavla Cvrčka, Polabských mlékáren, Corax Trading nebo Miltry. Někteří své výrobky prezentovali osobně – Olin Bezchleba z Designfoods představil šípkový džem, Jaroslav Crhák přinesl česnek z Bořitova a Jan Chroustovský z H+B Jatky Žatec se pochlubil žateckou výběrovou šunkou.