Renata Šarjaková, 28. červen 2013
České jahody jsou chutné a kvalitní

České jahody jsou chutné a kvalitní

Na tiskové konferenci Ovocnářské unie ČR pořádané v sídle Agrární komory ČR zaznělo mnoho zajímavého, mimo jiné i to, že naštěstí povodně tolik ovocnáře nepoškodily. Byly to následné kroupy, co nadělaly velké škody v sadech. Těmi šťastnými, jimž záplavy nezničily pole s úrodou, byla rodina Hančových z firmy Jahodárna Vraňany.

Milan Hanč, jeden ze dvou bratří, co se pěstování jahod profesně věnují, přivezl ochutnat jejich jahody a jen pro srovnání předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík koupil v jednom supermarketu jahody z dovozu. Nevoněly, byly takřka bez chuti a mnohem drobnější, v konkurenci českých zcela propadly.


Vysvětlení bylo prosté, jsou trhané v plné zralosti a ještě týž den si je mohou lidé koupit buď přímo v jahodárně nebo na stáncích. Při ošetření chemickými prostředky v době zrání se k rostlinám dostává nepoměrně nižší množství ochranné látky, než je tomu v ostatních zemích Evropské unie a doba aplikace před sklizní je o mnoho dní delší, než je tomu běžně v zahraničí. Proč?


Vysvětlení je opět nasnadě. Naši rostlinolékaři, stejně jako veterináři neustoupili od našich přísných norem a nepřizpůsobili se takzvaně měkčím normám Evropské unie. Pro pěstitele a chovatele je to sice těžší a mnohdy i nákladnější, pro naše zdraví je to ale velké pozitivum. Rezidua těchto látek se totiž snadno ukládají v některých orgánech, a i když jde o stopová množství, jejich následná kumulace je zdraví nesporně škodlivá. U českých jahod toto riziko nehrozí.

Bratři navázali na práci a um rodičů

„Jahodárna Vraňany je rodinná farma, kterou jsem založil se svým bratrem v roce 1998. Pěstování jahodníku nám nebylo cizí, produkcí jahod spolu se zeleninou se zabývali již naši rodiče,“ vysvětlil svůj vztah k pěstování jahod Milan Hanč.


„Ze začátku jsme pěstovali jahody na dvaceti arech a v roce 1998 jsme vysadili první hektar jahodníkového porostu. Firma obdělává nyní asi 80 ha pozemků. Výhradně se zabýváme pěstováním jahodníku na produkci plodů a od roku 2001 i produkcí jahodníkové sadby,“ pokračoval ve výkladu.


Roční produkce firmy se pohybuje kolem 150–250 tun čerstvých plodů v závislosti na počasí. Plody se sklízí v konzumní zralosti v nejvyšší kvalitě a chuti. Výběr odrůd je od doby založení firmy zaměřen na odrůdy s co nejlepší chutí. „Na počátku jsme měli odrůdy Karmen, Korona a Elsanta. Stěžejními odrůdami nyní jsou Wendy, Honeoye, Rumba, Darselekt a Sonáta. Dále ovšem na našich polích pěstujeme další, jako jsou Elvíra, Daroyal, Polka, Korona, Karmen, Senga Sengana, Dukát, Dita, Dagmar, Salsa, Bounty, Tenira, Symphony, Florence. Zaměřili jsme se na nově vyšlechtěné odrůdy, které jsou velice odolné vůči chorobám, plody jsou v té nejvyšší kvalitě a chuť je vynikající. Jedná se o odrůdy od nejranějších po pozdní, aby se sklizeň časově prodloužila. Jahody pěstujeme přirozeným způsobem na slámě a snažíme se snižovat používání chemických látek v porostech na minimum. Využíváme integrovaný systém pěstování, konstatoval Milan Hanč.

Jahody přímo z farmy při samosběru

Hlavním cílem firmy je nabídnout zákazníkovi jahody hlavně na farmě, kde mají záruku čerstvosti, nejvyšší kvality a nejnižší ceny. „U nás si zákazník může jahody koupit již natrhané, nebo si je může sám nasbírat. Vedle přímého prodeje plodů pořádáme pro naše zákazníky již tradičně velice oblíbený samosběr jahod, kdy si zákazník sám nasbírá libovolné množství jahod do vlastních nádob. Při samosběru se nejedná o žádné paběrkování, máme vyhrazeny zvlášť pozemky pro samosběr, takže zákazník má na řádcích nazrálé velké množství velice kvalitních jahod té nejlepší chuti. Cena jahod při samosběru je pro zákazníky velmi zvýhodněna.


V naší firmě sázíme především na kvalitu produkovaných plodů, které chceme zákazníkovi nabízet za přijatelnou cenu. Toho lze docílit především snižováním výrobních nákladů a zaváděním nových technologických postupů pěstování,“ uvedl Milan Hanč. Na náš dotaz, co dělá producent jahod v zimě, se jen pousmál. Na tak velké farmě se stále nabízí hodně práce nejen na poli, ale konají se i semináře, funguje zásilková služba a i v zimě je pracovní den pestrý a plně využitý. Sezóna sběru jahod trvá do konce července díky pozdnějším odrůdám a kdo má zájem zajet si natrhat jahody s dětmi i během prázdnin a doma mít pak jahodové hody, není nic lepšího, než se vypravit do Vraňan.


zdroj: Eugenie Línková


Hodnocení => průměr 106
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář