Renata Šarjaková, 29. květen 2006
Fólie z kaseinu pro balení potravin
Patentovaným postupem lze vyrobit fólii ze směsi kaseinu a glycerinu odolnou vůči vodě a použitelnou samostatně nebo jako součást laminovaného obalu.

Mléčná bílkovina kasein slouží odedávna jako složka lepidel, apretur a barev. Nyní vědci z Agricultural Research Service (ARS, USA) vyvinuli směs kaseinu a glycerinu, z níž po přirozeném vysušení vznikne vodě odolný pružný film. Zařízení je zatím v poloprovozním stadiu. Sestává ze speciálního rozstřikovače, kterým je hmota nanášena na pás z materiálu, z něhož se film po 3 hodinách vysušení snadno sloupne.

Na rozdíl od filmu ze samotného kaseinu, který se působením vody rozpouští, má patentovaným postupem vyrobená jedlá fólie schopnost udržet vlhkost, a tak může být použita samotná nebo jako součást laminovaného obalu pro tvaroh nebo jogurt. Navíc tato fólie může být upravena pomocí vitaminů, minerálních látek a aromat, čímž se mohou zlepšit její senzorické vlastnosti.

 

Lebensm. Technol. , 39, 2006, č. ½, s. 34        Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 049
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář