- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Snahy o povinnou fortifikaci kys. listovou
Food Standards Agency (FSA, Spojené království) projednává svůj návrh na povinnou fortifikaci mouky (příp. chleba) kyselinou listovou kvůli zabránění defektu nervové trubice u novorozenců (v UK ročně 700 až 900 případů). Konzultace by měly být ukončeny do září 2006. Podle pekařů je vhodnější provádět obohacování již ve mlýnech (kromě celozrnné mouky), než v rámci pekárenského zpracováním, protože do mouky se již přidává i železo, vápník, thiamin a niacin. Pekařská federace povinné obohacování podporuje. Míra fortifikace by měla být stanovena mezi 100 až 450 μg/100 g, náklady pro mlýny se odhadují až na 700 000 liber ročně. V USA se obohacuje dávkou 140 μg/100 g, ale někteří aktivisté požadují zvýšení této dávky.
Denní doporučená dávka pro dospělého je 200 μg kyseliny listové a pro ženy před početím a v prvních 12 týdnech těhotenství 400 μg. Toto v současnosti splňuje jen čtvrtina žen. Mladé ženy konzumují průměrně 67 g mouky denně.
Je otázkou, zda by suplementace neměla negativní vliv na starší populaci, která konzumuje značné množství chleba, protože je levný. Již v r. 2002 učinil úřad FSA pokus o zavedení povinné fortifikace, ale bez úspěchu kvůli tomu, že se uvádělo, že dávka nad 1000 μg denně může maskovat deficit vitaminu B12 a možná může prohlubovat demenci a urychlovat přeměnu polypů na rakovinové nádory. Zatím jsou vědecké znalosti v tomto ohledu nedostatečné. Dnes se předpokládá, že k maskování deficitu B12 dochází až při denním příjmu 5 000 μg kyseliny listové.
Zatím je kyselinou listovou na dobrovolné bázi obohacováno 30 % žlutých pomazánkových tuků a 50 % snídaňových cereálií. Možná je to příliš mnoho a možná by se mělo uvažovat o určitém omezení.
Podle názoru Vědeckého poradního výboru pro výživu (SACN, Vel. Brit.) nemá potřebný dopad ani dobrovolná fortifikace ani zvýšené úsilí o větší informovanost u žen ve fertilním věku. Mnohé z žen, u jejichž novorozenců došlo k výskytu defektu nervové trubice, pocházely z chudých populačních skupin, takže cestou pro zlepšení situace by mělo být působení na tyto skupiny. Fortifikace potravin na principu dobrovolnosti, se z hlediska těchto skupin populace míjí účinkem. Tyto potraviny nejsou využívány těmi, kdo je nejvíc potřebují.
EU Food Law, 2006, č. 251, s. 19 zdroj info ÚZPI