Renata Šarjaková, 26. květen 2006
Snahy o povinnou fortifikaci kys. listovou
FSA ve Velké Británii projednává návrh na povinné obohacování mouky či chleba foláty.

Food Standards Agency (FSA, Spojené království)  projednává svůj návrh na povinnou fortifikaci mouky (příp. chleba) kyselinou listovou kvůli zabránění defektu nervové trubice u novorozenců (v UK ročně 700 až 900 případů). Konzultace by měly být ukončeny do září 2006. Podle pekařů je vhodnější provádět obohacování již ve mlýnech (kromě celozrnné mouky), než v rámci pekárenského zpracováním, protože do mouky se již přidává i železo, vápník, thiamin a niacin. Pekařská federace povinné obohacování podporuje. Míra fortifikace by měla být stanovena mezi 100 až 450 μg/100 g, náklady pro mlýny se odhadují až na 700 000 liber ročně. V USA se obohacuje dávkou 140 μg/100 g, ale někteří aktivisté požadují zvýšení této dávky.

Denní doporučená dávka pro dospělého je 200 μg kyseliny listové a pro ženy před početím a v prvních 12 týdnech těhotenství 400 μg. Toto v současnosti splňuje jen čtvrtina žen. Mladé ženy konzumují průměrně 67 g mouky denně.

Je otázkou, zda by suplementace neměla negativní vliv na starší populaci, která konzumuje značné množství chleba, protože je levný. Již v r. 2002 učinil úřad FSA pokus o zavedení povinné fortifikace, ale bez úspěchu kvůli tomu, že se uvádělo, že dávka nad 1000 μg  denně může maskovat deficit vitaminu B12 a možná může prohlubovat demenci a urychlovat přeměnu polypů na rakovinové nádory. Zatím jsou vědecké znalosti v tomto ohledu nedostatečné. Dnes se předpokládá, že k maskování deficitu B12 dochází až při denním příjmu 5 000 μg kyseliny listové.

Zatím je kyselinou listovou na dobrovolné bázi obohacováno 30 % žlutých pomazánkových tuků a 50 % snídaňových cereálií. Možná je to příliš mnoho a možná by se mělo uvažovat o určitém omezení.

Podle názoru Vědeckého poradního výboru pro výživu (SACN, Vel. Brit.) nemá potřebný dopad ani dobrovolná fortifikace ani zvýšené úsilí o větší informovanost u žen ve fertilním věku. Mnohé z žen, u jejichž novorozenců došlo k výskytu defektu nervové trubice, pocházely z chudých populačních skupin, takže cestou pro zlepšení situace by mělo být působení na tyto skupiny. Fortifikace potravin na principu dobrovolnosti, se z hlediska těchto skupin populace míjí účinkem. Tyto potraviny nejsou využívány těmi, kdo je nejvíc potřebují.

Zpráva FSA.

EU Food Law, 2006, č. 251, s. 19                  zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 138
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář