František Mariánek, 24. leden 2013
Spotřeba potravin v ČR
Spotřeba potravin je ovlivňována z krátkodobého i dlouhodobého hlediska mnoha faktory.

Denně

slyšíme ze sdělovacích prostředků zprávy o tom, že průmysl má problémy, neustále se propadá

stavebnictví, rozměr zemědělství se zmenšuje více než dvacet let, potravinářství je mezi dvěma

mlýnskými kameny. Není proto od věci podívat se na vývoj spotřeby potravin produkovaných

zemědělci, nebo těch, které ze zemědělských produktů přímo pochází.

Od poválečné doby je zcela jasná tendence snižování spotřeby základních potravin z obilovin,

brambor a ovoce mírného pásma. Naopak roste spotřeba masa. Mnohonásobně narostla spotřeba

jižního ovoce a roste spotřeba vína.

Na spotřebu potravin má vliv vývoj reálných mezd

Spotřeba potravin, byť se jíst musí, poměrně citlivě reaguje na koupěschopnou poptávku

obyvatelstva, respektive na vývoj reálných mezd. V tomto směru se projevilo v ČR porevoluční

období po roce 1989 výraznějším snížením spotřeby masa, ovoce mírného pásma, tedy dražších

výrobků. Naopak stoupla spotřeba těch levnějších, zejména mouky a chleba. Podobné jevy můžeme

porovnat v posledních dvou letech. Zvyšuje se spotřeba mouky, a výrazně i spotřeba chleba, mírně se

meziročně snížila spotřeba masa, a to vepřového i hovězího. Zvýšila se spotřeba brambor, ale i

zeleniny, zejména laciného zelí, kapusty. Snížila se spotřeba ovoce mírného pásma i jižního ovoce.

V porevolučním období drasticky klesla spotřeba mléka a mléčných výrobků, zejména z důvodu

odstranění záporné daně z obratu, tedy dotace, která činila i více než 100 % spotřebitelské ceny. Od

té doby se postupně zvyšovala až do roku 2009. V roce 2010 se již snížila o 5,7 kg na osobu a rok.

Spotřeba za rok 2011 ještě není k dispozici.

Odstranění dotací spotřebitelských cen

Vývoj spotřeby, zejména základních potravin v dlouhodobém horizontu, ale hlavně odstranění dotací

spotřebitelských cen po roce 1990 vyvolalo hluboké strukturální změny v zemědělské prvovýrobě.

Podobné, i když výrazně mírnější tendence se projevují v současné době škrtů, zatím téměř bez vlivu

na zemědělskou prvovýrobu. Věřme, že není založeno na tendence dlouhodobé.

Potravina Rok

1950 1965 1980 1995 2010 2011

Obiloviny v hodnotě zrna - 157,5 153,2 160,8 138,6 151,7

Obiloviny v hodnotě mouky 154,5 126,6 107,3 115,7 108,7 118,7

Chléb 87,4 71,6 53,6 54,4 40,9 42,4

Maso v hodnotě na kosti 48,6 66,2 90,3 82,- 79,1 78,6

Mléko a mléčné výrobky 227,9 184,7 236,2 187,8 244,- -

Ovoce mírného pásma 60,7 26,6 41,5 39,1 46,8 46,6

Jižní ovoce 2,2 7,- 15,2 33,- 37,3 32,8

Zelenina v hodnotě čerstvé 74,9 76,2 61,3 78,- 79,7 85,4

Brambory 145,9 99,1 79,9 76,5 67,3 70,-

Ing. Jan Záhorka, poradce prezidenta AK ČR


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 035
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář