- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Čokoláda - lék na kardiovaskulární onemocnění?
Pracovníci londýnského William Harvey Research Institute připravují výzkum za účasti 40 pacientů s kardiovaskulárními onemocněními, který by měl být zaměřen na ověření účinku čokolády na snižování rizika těchto chorob. V současné době se neustále zvyšuje počet důkazů o tom, že flavonoidy, které se nacházejí v určitých formách v čokoládě, mohou pozitivně ovlivňovat srdeční choroby, krevní tlak a záchvaty mrtvice. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že příznivé účinky jsou kompenzovány vysokým obsahem tuku a cukru a je tudíž chybou se domnívat, že veškerá hořká čokoláda je prospěšná. Je zapotřebí minimálně roční sledování účinku než bude jasné, která značka hořké čokolády je z tohoto hlediska nejlepší a vhodná k doporučení. Studie by měla objasnit, zda flavonoidy, jako hlavní složka čokolády, mohou být pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními přínosem, a jakým způsobem mohou měnit vaskulární funkce. Většina dosavadních výzkumů pracovala s dobrovolníky event. pacienty s velmi mírnými příznaky choroby, nová studie se proto chce zaměřit na pacienty, kteří trpí těžkými srdečními chorobami, které léčí konvenčními léky. Předpokládá se, že účinná bude pouze čokoláda s vysokým obsahem flavonoidů (85 % kakaa), a proto by se mělo upouštět od čokolády s vysokým obsahem cukru a nahradit ji výrobky s vyšším obsahem flavonoidů. Britská společnost pro srdeční choroby sice připouští, že malá množství hořké čokolády mohou mít krátkodobé příznivé účinky na krevní oběh, současně ale varuje před rizikem obezity spojeným s konzumací přílišného množství čokolády. Flavonoidy nejsou pouze v čokoládě, nacházejí se i v řadě druhů ovoce a zeleniny, v červeném vínu a čaji. Více informací na adrese
Zdroj info ÚZPI