Renata Šarjaková, 22. květen 2006
Maliny - významný zdroj antioxidantů
Maliny obsahují téměř desetkrát více antioxidantů než rajčata nebo brokolice.


Antioxidanty jsou považovány za látky s významným pozitivním vlivem na zdraví. Jejich bohatým zdrojem jsou zejména maliny, které ve skutečnosti obsahují desetkrát více antioxidantů než rajčata nebo brokolice. Mimoto obsahují některé specifické antioxidanty, které se téměř nikde jinde nenacházejí. Ve zprávě pracovníků z  Plant Research International, Wageningen, v Nizozemí, zabývající se antioxidanty z malin, uveřejněné v posledním čísle časopisu BioFactors  jsou popisovány specifické sloučeniny nacházející se v malinách, některé vhodné metody hodnocení koncentrace antioxidantů a otázky příjmu antioxidantů ve stravě. Maliny obsahují značné množství vitaminu C a anthokyaniny obdobně jako jiné produkty, ovšem pouze u malin je antioxidační efekt přibližně z 50 % způsobován ellagotanniny (ellagotanniny patří mezi hydrolyzovatelné třísloviny, resp. taniny /což jsou fenolové sloučeniny interagující s proteiny/, kde je kyselina gallová vázána esterovými vazbami na D-glukózu). Ellagotanniny se nacházejí v malých množstvích v malinách a prakticky nikde jinde. Pouze některé čínské byliny mohou být rovněž zdrojem těchto látek. Autoři popisují speciální metodu pro analýzu antioxidační aktivity malin a poukazují na fakt, že všechny příznivé účinky pocházejí z rychlé chemické reakce mezi antioxidantem a cílovou molekulou v těle. U standardních metod testování tyto rychlé reakce nejsou zaznamenávány, což vede ke zkresleným nebo protichůdným výsledkům. Měřením těchto reakcí v 30sekundových intervalech se získá jasnější obraz o antioxidační kapacitě. Vzhledem k tomu, že se maliny poměrně rychle kazí, byl rovněž  sledován vliv skladování a zpracování na antioxidační aktivitu ovoce. Zatímco při šokovém zmrazování v kapalném dusíku a skladování při –20 °C se zničí většina vitaminu C, antioxidační aktivita se téměř nemění. Při zpracování malin na džemy může dojít k určité změně antioxidantů, nicméně převážná většina cenných sloučenin zůstává beze změny. Rovněž bylo zjištěno, že některé kultivary nebo variety malin mají vyšší antioxidační kapacitu než jiné. Výzkumníci předpokládají, že selektivním šlechtěním je možno získat „extra zdravé“ maliny, spotřebitelé ale prozatím preferují u malin především chuť a nižší cenu. Maliny jsou prokazatelně, jako některé další druhy ovoce a zeleniny jako rajčata, jahody, kiwi a brokolice, cenným zdrojem potenciálně zdravých sloučenin a reprezentují důležitou složku vyvážené stravy.  Více informací na adrese


http://www.fdin.co.uk/news/index.php   Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 075
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář