František Mariánek, 3. prosinec 2012
Spotřeba potravin 2011
STRUČNÝ KOMENTÁŘ

 

 

V roce 2011 spotřeba obilovin a pekárenských výrobků výrazně stoupla v porovnání s rokem 2010. Nejvíce se zvýšila spotřeba pšeničné mouky, a to o 8,1 kg (o 8,7 %). Spotřeba žitné mouky stoupla o 0,6 kg (o 6,9 %), spotřeba krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,2 kg (13,8 %), spotřeba ostatních mouk o 0,3 kg (o 39,8 %) a spotřeba rýže vzrostla o 0,8 kg (o 16,6 %). Zvýšení spotřeby pšeničné mouky se projevilo ve vyšší spotřebě pšeničného pečiva (o 5,7 kg - 11,1 %), chleba (o 1,5 kg - 3,7 %) a trvanlivého pečiva (o 2,0 kg - 22,8 %). Spotřeba těstovin naproti tomu klesla o 0,4 kg (o 6,6 %).

Ve spotřebě masa celkem v hodnotě na kosti došlo k poklesu o 0,5 kg (o 0,6 %). Snížila se spotřeba u všech druhů mas, s výjimkou vepřového a drůbežího.

Spotřeba ryb celkem klesla o 0,2 kg (o 3,1 %).

Spotřeba konzumního mléka se proti roku 2010 nezměnila. Ve spotřebě sýrů byl zaznamenán pokles o 0,2 kg (o 1,2 %).

Spotřeba tuků a olejů celkem stoupla o 0,2 kg (o 0,7 %). Zvýšila se spotřeba másla i vepřového sádla vč. slaniny, zatímco spotřeba jedlých rostlinných tuků a olejů zůstala na úrovni roku 2010.

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého poklesla o 4,6 kg (o 5,5 %) především vlivem nižší spotřeby jižního ovoce (o 4,5 kg - 11,9 %). Spotřeba jablek se snížila o 2,5 kg (o 11,0 %). Stoupla spotřeba hrušek (o 0,4 kg - 13,9 %), švestek (o 0,6 kg - 14,1 %), jahod zahradních (o 0,2 kg - 3,9 %), vinných hroznů (o 0,6 kg - 17,9 %) a meruněk (o 0,2 kg - 14,2 %). Z jižního ovoce se nejvíce snížila spotřeba pomerančů a mandarinek (o 1,6 kg - 12,1 %) a banánů (o 1,9 kg - 15,2 %).

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé stoupla o 5,7 kg (o 7,1 %). Na zvýšení spotřeby zeleniny se podílela hlavně vyšší spotřeba rajčat (o 1,7 kg - 16,3 %), cibule (o 1,3 kg - 13,5 %), zelí (o 1,7 kg - 23,8 %), okurek salátových (o 0,5 kg - 7,3 %), ostatní zeleniny (o 0,3 kg - 3,6 %) a mrkve (o 0,2 kg - 3,7 %).

Spotřeba luštěnin se snížila o 0,2 kg (o 9,1 %), zatímco spotřeba brambor stoupla proti předchozímu roku o 2,7 kg (o 4,0 %).

Ve spotřebě cukru došlo ke zvýšení o 2,6 kg (o 7,0 %).

Spotřeba alkoholických nápojů celkem v hodnotě čistého lihu zůstala téměř nezměněna.

Spotřeba cigaret klesla o 40 kusů, tj. o 2,0 %.


Informace dole ke stažení obsahuje:


Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Stručný komentář

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2003 – 2011

Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)

Grafy
Graf 1 Spotřeba mouky a pekárenských výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba konzumního mléka a sýrů (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba ovoce a zeleniny v hodnotě čerstvé (na obyvatele za rok)

Informace ze dne 2012 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 088
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář